avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abatere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abatere disciplinara

Sunt în casier într-o primarie din mediul rural. De curand am fost pus sa dau o nota explicativa a neincasarilor taxelor si impozitelor în proporţie de 100%.
-Poate fi considerata abatere disciplinara încasarea taxelor şi impozitelor în proportie de 75%?(Am primit sanctiune cu avertisment si nu voi mai primial 13-lea salariu.)
-Scrie în fisa postului ca eu am un cuantum de incasat?
-Unde pot afla mai mult despre casieri si treptele de salarizare?
Cel mai recent răspuns: ContSters54221 , utilizator 16:40, 19 Decembrie 2009
Puteti face plangere la ITM! Ceea ce spuneti dvs este strigator la cer! Cum sa raspundeti de incasarea in totalitate a taxelor de la contribuabili???!!! Pai ce , sunteti zapciu? Sa strangeti birurile pentru boieri de la tarani? Casierul are obligatia de a incasa banii si de a elibera chitanta . Nu raspunde pentru cuantumurile raportate procentual la numarul de contribuabili ai urbei respective!:closedtopic:
Trebuie sa specificati daca sinteti functionar public sau personal contractual:
-daca sinteti fp atunci trebuie urmata procedura cu comisia de disciplina-vezi legea 7/2004 codul de conduita al fp;
-daca sinteti functionar public atunci trebuie urmata procedura din codul muncii muncii-cercetare disciplinara prealabila.

Precizati cine v-a cerut nota explicativa si in ce calitate si in baza carei legi.Posibil ca a savirsit un abuz in serviciu pe care il puteti face cunoscut prefectului( daca primarul a facut acest lucru) sau primarului( daca vre-un sefut din primarie a facut acest lucru).

Oricum in fisa postului doar dvs stiti ce scrie si cind ati semnat-o , practic v-ati insusit cele scrise acolo( doar daca nu ati semnat-o cu obiectiuni!).De obicei primariile au angajati persoane care tin evidenta rolurilor fiscale si incasarilor creantelor fiscale( agentii fiscali!), dar poate ca sinteti angajat la o primarie mai micuta , cu oameni mai putini si dvs aveti prin fisa postului acesta sarcina!

Craciun fericit si sa auzim de ine!
Primarul a cerut-o, nu mi-a specificat legea,dar mi-a cerut sa raspund la 3 intrebari:
1.Cum explic neincasarile?(R. criza ec. are efect asupra veniturilor contribuabililor)
2. Cate instiintari si popriri ati facut?(R:Cu ajutorul insp in urma consultarii cu subsemnatul)
3. Cate vizite in teren ati efectuat?(R:peste 20)
Sunt angajat de 6 ani ca persoana contractuala, intre timp am terminat si Fac de Adm. Publica si nu am urcat nicio treapta, tot casier am ramas.
Suntem 4 in aceasta situatie: 2 casieri, 1 referent, 1 inspector
CAPITOLUL II
Raspunderea disciplinara

Art. 263. - (1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.

(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

Art. 266. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Legal , domnul primar are dreptate!V-a dat singura sanctiune ( avertismentul scris), pe care putea in situatia in care nu este obligat sa faca cercetare disciplinara!
Puteti face contestatie in instanta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)