Sunt parte civilă într-o cauză. Inculpatul mi-a propus o sumă de bani pentru retragerea plângerii prealabile.
1. Este nevoie de vreo procedură specială sau pot lua banii și să declar în ședință că îmi retrag plângerea prealabilă?
2. Am înțeles că în cazul în care voi retrage plângerea prealabilă, voi suporta cheltuielile de judecată. Cam cât ar trebui să cer în plus?
Eu știu că în situația retragerii plângerii partea vătămată plătește cheltuielile, chiar dacă nu s-a ajuns la judecată.
Chiar am cunoscut o situație de genul ăsta, din scara blocului unui prieten s-au furat mai multe biciclete și proprietarii au făcut plângeri.
După un timp s-au trezit cu polițistul la ușă, să îi roage să-și retragă plângerile, pentru că oricum nu va fi găsit hoțul și vrea să închidă dosarul. Prietenul meu a refuzat să-și retragă plângerea, dar celorlalți vecini le-a fost milă de polițist și au dat declarații cum că-și retrag plângerile.
Și au rămas foarte surprinși când le-a venit ordonanța de încetare în care se preciza că sunt obligați la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat. Polițistul a uitat să le spună acest mic amănunt......
Raportat la prietenul meu s-a dispus clasare, pentru că nu-și retrăsese plângerea, așa că n-au putut să-i bage cheltuieli.
Cred că soluția cea mai potrivită ar fi încheierea unui acord de mediere în care să se stipuleze că inculpatul suportă cheltuielile de judecată. Nu cunosc foarte bine la ce sumă ar putea ajunge aceste cheltuieli și nu aș vrea să mă trezesc, ca în alte cazuri, cu cheltuieli de judecată mai mari decât suma solicitată. Ce părere aveți?