ancanca a scris:
am o intrebare prietenul meu este acuzat de complicitate la tentativa de furt calificat.i s-a dat mandat de 29 de zile iar primul recurs a fost respins ca nefondat.in dosarul penal este alaturi de inca doi indivizi la care mai au in afara de aceasta tentativa inca un furt.avand in vedere ca nu mai are antecedente penale ce pedeapsa poate primii.credeti ca are vreo sansa cu cerere de liberare provizorie sub control judiciar?daca nu crede-ti ca i se va prelungi mandatul??ce ar putea face sa fie judecat in stare de libertate sau sa i se dea pedeapsa cu suspendare???
In general incadrarea juridica,rezultata din afirmatiile dvs.de art.20--26 rap/la art.208-209 c.pen,ramane de stiut in care dintre conditiile prev.de art.209 c.pen. i s-a retinut infractiunea de furt calificat(de ce a fost considerat "calificat" furtul)
Pentru a cunoaste daca i se va prelungi sau nu arestul preventiv,trebuiesc cunoscute detalii din dosar ,dar si gradul de pericol social al infractiunii savarsite raportat la specificitatea faptei(la modul de savarsire ,inclusiv a atitudinii invinuitului in timpul savarsirii faptei,a rolului sau la comiterea acesteia) acestea sunt unele dintre considerente care ar rezulta din studierea dosarului.
Pot sa va spun ca ,in general,(fara a cunoaste amanunte-astfel cum ati prezentat dvs.problema) ca in functie de situatiile aratate ,dar si de altele ar putea fi judecat in stare de libertate,datorita faptului ca este infractor primar.
De asemenea pe acelasi motiv,dar si pe eventuale alte motive prevazute de lege(circumstante personale,atitudinea din timpul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti,participatia sa,etc) ar putea obtine o pedeapsa cu suspendarea executarii.
Pentru ca toate aceste "deziderate" ale dvs. sa se indeplineasca,trebuie sa angajati un avocat foarte bine pregatit,pentru a-l consilia si a-i asigura apararile,inclusiv in eventualele cereri de punere in libertate pe care le-ar formula.
In toate acestea, pregatirea avocatului si rolul sau sunt esentiale