Am un apartament inchiriat intr-un bloc unde la randul meu am locuit foarte multi ani. Locuieste o singura persoana in apartament, insa presedintele insista ca vede persoane si hotaraste sa treaca mai multe persoane la intretinere. Inclusiv in perioada starii de urgenta cand chiriasa a fost plecata 2 luni, a trecut 3 persoane la intretinere. S-a vazut ca nu a stat nimeni in apartament deoarece atat consumul de apa cat si electricitatea au fost aproape de zero. Intrebarea mea este: Presedintele de bloc/administratorul poate hotari singur cate persoane trece la intretinere? Cum se poate contesta? Exista o notificare de declarare a numarului de persoane pe care sa le-o inaintez? Sau sa le cer sa demonstreze?
Conform legii 196 /2018 nici președinte, nici administratorul nu au atribuții sau dreptul de a stabili numărul de persoane dintr-o locuință. Prin urmare nici sa modifice în listele de întreținere acest lucru. Conform art. 28 din lege veridicitatea acelor liste se contestă în 10 zile de la afișare, în scris, președintele fiind obligat sa dea un răspuns tot în 10 zile. Acum, fiindcă au trecut atâtea luni de atunci, nu știu cum ați mai putea contesta legal, asa ceva. În mod normal se declară in scris la administrator modificarea numărului de persoane, pe luna respectiva, asociația putând controla situația în fapt.
Atunci a fost prima data, luna aceasta s-a intamplat din nou. Si au motivat la fel, ca vad persoane si s-au gandit sa treaca in plus. Chiriasa mi-a spus inclusiv ca ii e teama sa primeasca prieteni in vizita ca apar la intretinere.
Ma gandeam sa dau o declaratie propria raspundere prin care le comunic in scris numarul de persoane, dar nu stiu daca exista ceva tip.
Nu există tip, nu e o idee rea, doar s-o accepte cei de la asociație. După cum se comportă, au deficiențe atât de educație, cât și de cunoaștere a legii (cel puțin cea a asociațiilor de proprietari).