Am fost angajata cu CIM perioada nedeterminata si dupa cateva zile angajatorul mi-a spus sa ma retrag, situatia petrecandu-se in weekend.
Nu mi-a dat o notificare scrisa, mi-a comunicat verbal, urmand de la inceputul saptamanii viitoare sa nu ma mai prezint la munca.
Ma problematizeaza urmatoarele. Eu nu am acea notificare scrisa si daca astept sa ma sune sa-mi iau actele de incetare cine stie cu ce decizie de incetare ma pomenesc. Logic este sa-mi inceteze contractul cu art. 31 alin 3. Daca in ziua cand ma cheama sa-mi iau actele vad ca imi baga in fata decizia cu acordul partilor sau demisie ce e de facut? Am dreptul sa refuz sa accept astfel de acte chiar daca anagajatorul a indraznit sa-mi inceteze CIM in Revisal cu articolul dorit de el? Pe mine ma intereseaza ca CIM-ul meu sa inceteze conform realitatii, nu acordul partilor sau demisie. Am dreptul sa le cer sa-mi schimbe articolul, adica sa-l corecteze?
La un alt loc de munca, atunci cand am hotarat sa plec eu in timpul perioadei de proba, m-am dus cu notificare scrisa la HR si se uitau la mine ca la felul 7 atunci cand au vazut notificarea mea. In prezenta mea au verificat Codul Muncii si abia apoi mi-au acceptat notificarea si mi-au emis decizia.... Mi se pare foarte aberant ca cineva de la HR nu stie despre ce este vorba ....
Va multumesc!
In primul rand nu veti lipsi de la serviciu si nu veti parasi postul in lipsa unei notificari scrise, anuntati acest lucru la angajator. Vorbele orale nu fac dovada unei notificari in sensul art. 31 alin. (3) codul Muncii.
Nimeni nu va poate obliga sa semnati alt tip de incetare a contractului de munca, posibil ca vor sa va intimideze sa pierdeti dreptul la somaj in aceasta perioada de pandemie. Daca se fac presiuni asupra dvs sa sunati la politie.
Se fac multe abuzuri din pacate, mare atentie notificare scrisa poate fi si prin SMS sau Whatsapp, cunosc un caz unde cineva a fost anuntat pe Whatsapp - e suficient sa fie proba scrisa ca sa poata fi dovedita in instanta.
Va multumesc si eu!
Mai sunt detalii pe care nu le-am mentionat.
In weekend mi s-a spus sa ma retrag la mijlocul programului de munca, in pauza, intr-o zona unde nu sunt camere de supraveghere. Eu am procedat intocmai, banuiesc ca am facut o prostie. Totusi, e posibil sa fie si acolo camere de supraveghere pt ca altfel n-ar fi avut curaj sa-mi spuna treaba asta si apoi angajatorul sa-si continue treaba mai departe si sa ma lase sa-mi strang lucrurile fara sa-i pese de ceea ce fac. La final m-am oprit in dreptul intrarii in incinta unitatii ca sa intreb cand vin dupa actele de incetare. Angajatorul mi-a transmis ca fiica dansului o sa ia legatura cu mine luni. Mentionez ca al meu CIM a fost incheiat in prezenta acestei doamne care este ruda, fiica, a angajatorului.
Sambata s-a petrecut toata treaba asta si in cursul acelei zilei am trimis SMS fiicei angajatorului, cea care mi-a intins in fata actele la angajare. I-am scris ca angajatorul mi-a spus in timp ce mancam sa-mi strang lucrurile dupa ce termin de mancat si sa nu mai vin de luni. Am intrebat cand sa vin dupa actele de incetare si ca banuiesc ca voi primi o notificare scrisa si decizia de incetare CIM in per de proba conf. art. 31 alin 3, cu acestea urmand sa ajung la AJOFM. Mi-a raspuns la SMS ca sambata nu lucreaza firma cu care dansii colaboreaza pentru HR. A continuat ca luni de dimineata anunta acea firma ca se va desface contractul si ca apoi ma va chema cand sa semnez actele. I-am raspuns la SMS ca luni imi trebuie notificarea scrisa, semnata si stampilata de angajator ca sa am dovada nereprezentarii la munca, asa cum mi-a fost solicitat sambata. I-am mai scris ca luni voi fi la unitate sa-mi iau notificarea de dimineata, conform legii in baza art. 31 alin 3. si ca restul actelor le pot astepta, mai putin aceasta notificare. pt. ca trebuie sa ma prezint cu ea la AJOFM. Mi-a raspuns ca nu este nici o problema daca vin si astept luni, numai ca ea nu imi poate da ceva scris decat daca vine oficial de la contabilitate (firma despre care mi-a spus ca se ocupa de actele angajatilor si de contabilitate). Continua ca lucreaza cu o firma si ca totul se face la ei. Ea anunta ii anunta ca nu mai vrea sa lucreze o persoana si doamna de la HR ii face actele, i le trimite, apoi eu le semnez si apoi eu pot sa ma duc cu acele hartii unde vreau eu. Pot astepta actele pana ies, altceva nu poate face. Raspunsul meu este urmatorul: o anunt ca nu accept decat acele acte care reflecta realitatea si anume incetarea CIM in per. de proba din initiativa angajatorului. I-am spus si de momentul in care eu am hotarat sa plec in per de proba de la un fost angajator si cand m-am prezentat la HR cu notificarea scrisa s-a bulversat doamna de acolo. Dupa acest mesaj nu am mai primit raspuns intrucat nu au existat intrebari in mesajul meu.
Mentionez, inca o data, ca toata discutia a fost prin SMS.
Ma gadesc ce anume trebuie sa fac luni. Cand e cazul sa vina politia? Si la ce numar trebuie sa sun de la politie.
Va multumesc.
1. Incetarea ci.m. verbala este nelegală, atat timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
Organele de Politie nu au competenta in ceeace priveste incetarea unui c.i.m.
2. Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate,sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).
(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.
3. Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Va rog frumos, imi puteti spune daca este obligatoriu (prin lege) ca fisa de aptitudine sa fie atasata la dosarul contractului? Mi s-a solicitat doar: o adeverinta de la medicul de familie ca sunt apta de munca, copie dupa CI, act nastere, una dintre diplome, altceva nimic. Am primit apoi un exemplar original al contractului si fisa postului. Doar pentru minuta de informare am semnat si n-am primit un exemplar. si pentru acordul privind protectia datelor cu caracter personal.
Intr-adevar, avizul medicului de medicina muncii (fişa de aptitudini) trebuie sa se afle in dosarul de personal al salariatului.
HG nr.905/2017
Art.7
.....
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
.....
Art.8
....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).
.....