avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pașaport cu domiciliu în străinătate emis de o ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pașaport cu domiciliu în străinătate emis de o ambasadă RSR

Întrebarea este o curiozitate personală, poate reușesc să aflu un răspuns de la membrii acestei comunități.

Am văzut niște acte în care în anii 90 o persoană se legitima față de autorități din România cu un pașaport emis de o ambasadă RSR, adresa din pașaport era în străinătate. Persoana respectivă nu a făcut parte din serviciile diplomatice / consulare, deci îmi e neclar cum putea ambasada să emită un pașaport cu o adresă în străinătate. Știu că cei care plecau din țară ilegal nici nu mai puteau apela la serviciile consulare, de obicei aveau în țară dosare penale, nu ar fi riscat să ceară pașaport românesc. Iar cei care au plecat legal de obicei primeau rezidența statului unde ajungeau și se legitimau cu documente emise de statul de rezidență și iar nu cred că ambasada RSR le-ar fi emis pașaport cu o adresă în străinătate.

Aveți cunoștință de astfel de cazuri? Știți cumva când putea emite o ambasadă RSR un pașaport cu domiciliu în străinătate?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 18:37, 19 Septembrie 2020
Pai poate nu a plecat ilegal (nu a fost transfug). Existau si cetateni carora li se dadea voie sa paraseasca Romania. In general in schimbul unor servicii fata de regim. Personalul diplomatic (functionarii diplomatici si membrii lor de familie) si lucratorii romani detasati in alte state aveau de asemenea pasapoarte romanesti.

Iar plecatul in alte tari socialiste nu era considerat o mare problema.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2020
tgeorgescu, utilizator
Mulțumesc pentru răspuns. Persoana în cauză nu a făcut parte din personalul diplomatic, iar țara nu era socialistă, ci foarte capitalistă. Pentru lucrătorii detașați nu știu dacă aceștia aveau adresa din pașaport în țara străină, mă gândesc că pe pașaportul lor ar fi figurat adresa din România. Deci cel mai probabil persoana era acolo cu ”acordul” autorităților din RSR, așa cum m-am gândit și eu inițial.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
Nikkal, utilizator
Mai erau si oameni care munceau pentru tara, nu erau toti vanduti Securitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliu in romania? cristinamariav cristinamariav Am carte de identitate romana si pasaport romanesc. Locuiesc in strainatate de mai bine de 8 ani (in tara ajungand numai in concediu - maxim 3 saptamani pe ... (vezi toată discuția)
Pasaport secundar ValeriaT ValeriaT Buna ziua! Am nevoie de un pasaport secundar (sau un al doilea pasaport) deoarece urmeaza sa lucrez ca stewardeza (cabin crew/flight attendant) la o companie ... (vezi toată discuția)
Cartea de identitate Arturlps Arturlps Buna seara , am o mica problema m-ia expirat buletinul de identitate de 2 ani . Eu foloseam doar pasaportul la vama si am observat abia acuma. Sunt plecat in ... (vezi toată discuția)