avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Am anunțat angajatorul de o săptămână despre ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Am anunțat angajatorul de o săptămână despre starea mea ...

“Am anunțat angajatorul de o săptămână despre starea mea de graviditate (notificare scrisă și adeverință de la medic). Astăzi au fost cei de la medicina muncii și ei habar nu aveau despre sarcină, nu au fost anunțați și nu au fost actele transmise lor. Pe urmă am găsit actele ce le-am dat eu, aruncate pe o masă de când le-am depus. Am impresia că angajatorul nu vrea să anunțe nici medicina muncii și nici ITM despre sarcină. Am citit că, conform legii angajatorul are la dispoziție 10 zile lucrătoare ca să transmită documentele mai departe la ITM și medicina muncii. Din aceste 10 zile au scurs 5 zile lucrătoare, în cazul în care nici la sfârșitul săptămânii viitoare nu vor anunța mai departe și actele tot acolo vor sta aruncate în grămadă, aș putea anunța eu la ITM? Cu copii ale documentelor depuse sau ce aș putea face? Ideea e că în curând îmi voi lua risc maternal și am impresia că angajatorul are intenția să se prefacă că nu a fost anunțat și să opteze pentru concediere pentru că din câte am înțeles “nu are bani de plătit personal”.”
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2020
alex1234alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:11, 8 Septembrie 2020
Puteti sesiza dvs. ITM si DJSP in scris cu nr. de inregistrare/ data daca angajatorul nu da curs notificarii dvs. Ar trebui sa detineti un nr. de inregistrare a notificarii transmise angajatorului de dvs.
“Am înțeles. Când i-am dat notificarea angajatorului nici măcar nu știa despre ce era vorba că “la noi nu e nevoie de așa ceva” dar eu așa știu că peste tot așa se procedează. După anunțatea la ITM ei vor veni să controleze locul unde lucrez și dacă se respectă toate reglementările date din lege?”
In primul rand trebuie sa aveti dovada ca ati anuntat in scris angajatorul despre starea de graviditate (numar de inregistrare la informarea facuta catre acesta). Apoi angajatorul informeaza medicul de medicina muncii care are obligatia efectuarii unei evaluari a locului de munca privind riscurile care pot pune in pericol sarcina. Apoi rezultatul evaluarii impreuna cu actele depuse de dumneavoastra sunt transmise la ITM. În cazul în care din evaluare rezulta ca desfasurati la locul de munca o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea dumneavoastra ori cu repercusiuni asupra sarcinii, angajatorul are obligati sa va modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa va repartizeze la alt loc de munca fără riscuri pentru sanatatea sau securitatea dumneavoastra, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Numai in cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa-si îndeplinească aceasta obligaţie, veti avea dreptul la concediu de risc maternal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gravida la locul de munca Toshminutzs Toshminutzs Buna, am ramas insarcinata, am depus catre angajator adev plus anuntare angajator gravida am primit de la ei o foaie in care scria ca nu sunt supusa nici unu ... (vezi toată discuția)
Instiintare itm salariata gravida crisadi crisadi buna ziua O angajata tocmai ne-a instiintat in scris ca este insaracinata. Astept si dovada medicala a acestui fapt , insa stiu ca trebuie sa instiintez si ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii Cezaroctavian Cezaroctavian Buna, As avea o intrebare. In cazul in care ma simt neindreptatita de catre medicul de medicina muncii din cadrul firmei unde sunt angajata, as putea sa ... (vezi toată discuția)