avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru cresterea copilului - de ce este ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru cresterea copilului - de ce este influentata?

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca indemnizatia pentru cresterea copilului poate fi influentata de altceva decat de venituri profesionale ale parintelui care il ingrijeste!
Din ce sunt formate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit?
As vrea sa stiu daca contractele de colaborare(ex.publicitate, merchandising, etc) pot genera venituri profesionale si pot influenta indemnizatia pentru cresterea copilului.
Cum se impoziteaza veniturile din contracte de colaborare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BG , utilizator 09:01, 22 Decembrie 2009
potrivit Codului fiscal se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Potrivit art. 55 alin. (1) din Codul fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Alin. (2) al aceluiasi articol stipuleaza ca in vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:
a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;
c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale;
i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;
j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.


Colega v-a dat temeiul legal, insa , pentru a va feri de eventualele surprize , interesati-va direct de la sursa, adica de la serviciul din Primarie unde veti depune dosarul;)
Veniturile realizate in baza contractelor de prestari servicii sunt luate in considerare la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru CIC.

Nu se iau in considerare numai veniturile din salarii ... ar fi trebuit sa se posteze intreaga baza legala referitoare la veniturile profesionale supuse impozitului pe venit ;)

Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, =D> altele decat cele obtinute din exercitarea profesiilor libere, precum si din practicarea unei meserii.
In primul rand multumesc pentru raspunsuri, iar in al doilea rand as vrea sa stiu daca am inteles corect:
In situatia in care am un contract de prestari servicii potrivit caruia primesc x lei(si platesc impozit 16%din x) acest venit va fi luat in calcul pentru indemnizatia pentru cresterea copilului.
Care este actul normativ care stabileste acest lucru si ce documente trebuie sa prezint la dosarul pentru stabilirea cuantumului?
Multumesc!
1. Cadrul legal este OUG 148/2005 (art.1) si Codul fiscal (Legea 571/2003) - art.46(1)-(4), art.55(1) si (2) si art.71.
2. De la Fisc cereti o adeverinta cu veniturile incasate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Alte discuții în legătură

Dreptul la indemnizatie pt crestere copil taky_mika taky_mika urgent!!! va rog frumos cine poate sa-mi raspunda .am fost angajata la o societate timp de 13 luni pe cartea de munca iar incepand de azi am fost data in somaj ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil in varsta de pana la 2 ani elusca elusca Ce inseamna: \"Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si ... (vezi toată discuția)
Venituri pentru indemnizatie crestere copil bogdana_trambitas bogdana_trambitas veniturile din chirii se iau in calculul indemnizatiei pentru crestere copil, alaturi de salariu? (vezi toată discuția)