Buna ziua! Problema mea se refera la o dezbatere succesorala. In 2014 a murit tatal meu si nu am facut dezbatere. In 2019 a murit mama mea iar acum am deschis procedura la un notar public pentru care am primit notificare acasa sa ma prezint la dezbatere. Mama mea a mostenit un teren extravilan, iar in 2018 am primit pe numele tatalui meu o decizie de validare partiala de la ANRP pentru un teren si casa pe care am avut-o acolo (decizia e partiala pentru ca tatal meu a solicitat despagubire pentru un teren si casa aferentă, dar ANRP a considerat ca pentru casa i-au fost dati bani atunci, cand am fost demolati, in 1980, si aceasta nu mai face obiectul unei noi despagubiri).
Dna notar insista sa-mi elibereze certificat de calitate de mostenitor pentru ambii parinti, pe motiv ca nu am nu stiu ce fluturas de la ANRP care sa faca dovada sumei de plata ca despagubire, desi in decizie scrie foarte clar cate puncte se acorda si ca fiecare punct = 1 leu.
Eu nu doresc acest lucru, dar vad ca nu pot ajunge la o intelegere cu dumneaei. Am posibilitatea sa renunt la ea si sa merg la alt notar? Solutia propusa de ea este cea corecta? Mie nu mi se pare decat o tergiversare inutila de vreme ce am acte si pe terenul mamei. Va multumesc pentru orice lamurire !
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, este solutia corecta si sigura. Sau cel putin cea mai buna pentru dvs.
Mai exact, trebuie sa asteptati decizia definitiva, cu suma exacta pe care o aveti de ridicat de la ANRP, pentru a fi mentionata in certificatul de mostenitor. Altfel, nu o puteti incasa.
"desi in decizie scrie foarte clar cate puncte se acorda si ca fiecare punct = 1 leu".
Asta dupa calculele dvs....Insa este destul de probabil ca suma finala sa fie cu totul alta.
Iar daca suma din certificatul de mostenitor nu va coincide cu suma de la ANRP va trebui sa obtineti suplimente la certificatele de mostenitor dupa ambii parinti
Multumesc tare mult pentru lămurire, dna notar nu mi-a explicat așa detaliat de ce e bine sa accept acum doar certificate de calitate de mostenitor după ambii părinți.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In general bancile si alte institutii de unde mostenitorii au de ridicat bani, doresc ca sumele si celelalte detalii (nr cont, coduri etc.) sa fie mentionate exact in cuprinsul certificatului de mostenitor.
Se intampla ca de la data emiterii primului document de plata sa intervina recalculari, modificari, dobanzi, penalitati, sporuri etc si sumele sa se modifice.
De aceea, este bine sa fie dezbatuta succesiunea cat mai aproape de eliberarea deciziilor de plata, unde apar sumele recente.
Daca suma e mai mare, va trebui sa obtineti pentru diferenta suplimente la ambele certificate de mostenitor. Asta inseamna umblatura si costuri in plus.
Daca suma e mai mica, va trebui notarul sa dea incheieri de indreptare a erorii materiale sau mai stiu eu ce solicita institutia respectiva.
Adica sa inteleg ca acel fluturaș despre care vorbea dna notar este o hârtie unde se mentioneaza suma intreagă de plată? Pentru că deciziile de plată, din câte știu - posibil să nu fiu complet sau corect informată - se dau doar în număr de 5 maxim, pe an, pe rând. De unde rezulta suma totală înainte de a fi pusă în posesia contravalorii acelor puncte de despăgubire?
Certificat mostenitor
Pitesti
Buna ziua,
Se poate face o adaugare, suplimentare - nu stiu cum sa o denumesc- la un Certificat de mostenitor? Dupa dezbaterea succesiunii dupa tatal meu, a ... (vezi toată discuția)