Buna ziua, am cateva intrebari sa va pun pentru a ma ajuta daca puteti: mama mea a decedat acum o saptamana si avea un cont bancar la BT ptr a primi pensia si inca un card atasat contului ptr a face rulaj, avand o datorie de 3000 lei bancii. Cand am fost la banca ptr a inchide contul mi s-a spus ca trebuie sa vin cu actele de succesiune si certificatul de deces ptr a putea inchide contul, insa altii mi-au spus ca cer succesiunea ptr a ne transfera noua datoria. Doamna de la banca de la ghiseu mi-a spus ca au mai fost cazuri de genul si ca banii au fost asigurati in caz de deces, adica urmasii n-au fost nevoiti sa plateasca. A 2-a oara cand am fost la banca alta doamna nu mi-a putut da aceeasi asigurare.
In cazul de fata cum se procedeaza, dpdv legal ar trebui sa fim scutiti sau sa platim datoria?
A doua intrebare: ptr a putea face succesiunea cu tatal meu citisem pe undeva ca daca nu am venituri pot aplica ptr ajutor public judiciar pentru taxa de succesiune, insa banuiesc ca alegand calea instantei va dura mult mai mult decat varianta notariatului.
A treia intrebare: mi-a venit mesaj pe tel mamei in legatura cu un card care va expira la finalul lunii octombrie si daca merg eu la banca mi-ar putea da mie un card nou ptr a face rulajul si astfel am putea alege calea instantei ptr a fi scutiti de taxe?
Acceptand succesiunea acceptati si datoriile in limita activului (bunuri) mostenit. Va trebui sa vedeti conditiile contractuale cu banca daca suma va fi asigurata sau nu.
In relatia cu banca nu va puteti legitima calitatea decat in momentul cand veti avea un certificat de mostenitor, Nu veti putea inchide/deschide/ridica card (nici nu e legal, nici nu aveti ce face cu el fiind pe numele unei persoane decedate).
Ajutor public judiciar pt scutirea de la plata taxei de timbru doar daca veti dezbate succesiunea in instanta. Si intr-adevar dureaza ceva mai mult decat la notariat.
Credit bancar
alex0099
Buna seara.
Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns.
Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)