avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Boxa/ghena gunoi alocata catre alt locatar de la alt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Boxa/ghena gunoi alocata catre alt locatar de la alt etaj

Buna ziua,
Locuiesc in Sectorul 6 intr-un bloc cu 10 etaje, la etajul 6. De scurt timp s-au scos ghenele de gunoi. La cateva zile distanta, fara a ni se comunica nimic, s-au montat usi metalice la toate etajele) si totodata s-au dat spre inchiriere (urmeaza a se da, insa s-a decis cine le inchirieaza). Scotandu-se ghenele de gunoi, am fost la presedinta scarii si am intrebat cum se procedeaza sa inchiriez boxa de la etajul meu, la care mi s-a transmis ca aceasta deja a fost alocata unei persoane de la un alt etaj). Mentionez faptul ca nu am fost contactat de nici un fel, nici telefonic, nici verbal, eu si nici un vecin de la etajul 6, lucru total nefiresc deoarece noi suntem prioritari fiind un spatiu comun pentru etajul nostru. In cele din urma am vorbit cu locatarii de pe etajul meu si de comun acord am stabilit ca sunt de acord sa imi cedeze mie ghena de gunoi. Cum as putea sa o castig legal, tinand cont ca asociatia de locatari a luat decizia de a da-o la alt etaj si fara a ne intreba pe nici unul dintre noi. Mentionez ca intre timp am facut cerere si am solicitat-o, inclusiv am cerut documente justificative pentru a vedea in ce baza s-a luat aceasta decizie.

Ce as putea face in continuare daca nu cedeaza? Nu este normal ca locatarii etajului meu sa fie prioritati?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: pirvu.adrian87 , utilizator 14:26, 22 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Schimbarea destinatiei acelui spatiu este ilegala, la fel si atribuirea ( nu sunteti neaparat prioritar) :

Articolul 36
Schimbarea destinatiei proprietatii comune este permisa cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a)numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari;
b)numai daca prin aceasta nu se impiedica folosirea in conditii normale a condominiului de catre toti proprietarii;
c)in baza acordului in scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d)dupa obtinerea prealabila a acordurilor, avizelor si autorizatiilor necesare prevazute de legislatia in vigoare, emise in conditiile legii de institutiile/autoritatile abilitate in acest sens.

Articolul 43
(1)Partile comune pot fi atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti proprietari.
(2)Hotararea de atribuire in folosinta exclusiva se adopta cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu si ai cotelor-parti indivize.
(3)Atribuirea in folosinta exclusiva se face in baza unui contract incheiat intre asociatia de proprietari si proprietarul caruia i se atribuie in folosinta exclusiva partea de proprietate comuna.
(4)Contractul prevazut la alin. (3) se incheie pe o perioada de maximum 12 luni si poate fi reinnoit numai cu acordul ambelor parti si cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5)Veniturile obtinute din atribuirea partilor comune in folosinta exclusiva respecta prevederile art. 70 din prezenta lege.

Articolul 29
(1)In cazurile in care unul dintre proprietari impiedica, cu rea-credinta si sub orice forma, folosirea normala a condominiului, sau a unor parti componente, potrivit destinatiei acestora, si creeaza prejudicii celorlalti proprietari, proprietarii prejudiciati sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau se poate adresa in scris presedintelui, comitetului executiv al asociatiei de proprietari si institutiilor cu atributii privind respectarea ordinii si linistii publice sau, dupa caz, instantelor judecatoresti.
(2)Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a presedintelui este contrara prevederilor prezentei legi sau este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevazute la art. 10 sau, dupa caz, poate solicita instantelor judecatoresti anularea in tot sau in parte a hotararii/deciziei si/sau repararea pagubei cauzate.
(3)Orice persoana sau orice proprietar care se considera vatamata/vatamat intr-un drept al sau din cauza neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a atributiilor de catre presedinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator se poate adresa in scris compartimentelor prevazute la art. 10 sau, dupa caz, instantelor judecatoresti.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2020
latka, utilizator
Buna ziua,

Va multumesc de raspuns, foarte util. Total de acord cu articolele enumerate mai sus, din pacate nu s-a tinut cont de nici unul (mai ales articolul 36 care este cel mai sugestiv), tinand cont ca nici macar nu ni s-a transmis nimic pe nici o cale (verbala/scrisa etc.) la nici un locatar de la etajul 6. Data fiind situatia de fata, daca cele 3 apartamente/din 4 (adca eu) imi cedeaza mie ghena de gunoi, ar fi o forma legala de care sa me leg pentru a obtine boxa?

PS: Personal asa vad lucrurile, prioritari sunt locatarii de la etajul 6, nu ar fi trebuit sa ne intrebe pe noi si daca nu vroia nimeni sa se mearga mai departe catre altecineva de la alt etaj, lasand deoaparte ilegalitatea care au facut-o.

Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Nici cum spuneti dvs. nu este legal.
Legea spune ca partile comune apartin tuturor si nu face diferentierea pe paliere, etc., asa ca... ghena de la et. 5 apartine tuturor proprietarilor, la fel si cea de la , 3, 7, s.a.m.d.
Le puteti comunica articolul de lege scris mai sus si cere respectarea acestuia si ca, in caz contrar, o sa va adresati primariei-compartiment specializat sau instantei.
Ionut.ion, utilizator
Va multumesc,
Asa o sa fac.
Cu stima,
Adrian
Cred ca va dati seama ca nici dumneavoastra nu o puteti obtine legal pentru ca trebuie acordul a TOTI locatarii/proprietarii adica si a celuilalt care vrea si el boxa si nu va da acordul lui.Asa ca nimeni nu va inchiria nimic.
mitabiciclista, utilizator

Alte discuții în legătură

Situatie inchiriere boxa scara Cristian1923 Cristian1923 Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu un punct de vedere. Locuiesc intr-un bloc in care ghena este intre etaje, iar din 2 in 2 etaje, nu exista acea ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un apartament situat la etajul 4 intr-o scara de ... Victor Ispas Victor Ispas Locuiesc intr-un apartament situat la etajul 4 intr-o scara de bloc . La etajele 1-4 sunt cate 3 apartamente si cate un balcon pe casa scarii La parter sunt ... (vezi toată discuția)
Bună seara doresc infirmatii in legătură cu un spațiu al ... ID Asigurari ID Asigurari Bună seara Doresc infirmatii in legătură cu un spațiu al blocului unde locuiesc și anume, fosta boxă de gunoi. Nu a mai fost folosita, ghena s-a ... (vezi toată discuția)