avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot sa devin reprezentantul legal al fratelui meu? ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot sa devin reprezentantul legal al fratelui meu? In prezent ...

Cum pot sa devin reprezentantul legal al fratelui meu? In prezent este mama dar as vrea sa l reprezint eu. Are handicap grad 1 fara discernamant. Vreau sa fac cererea de chemare in judecata si nu stiu cum. As vrea un formular/exemplar. O voi face prin e mail
Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: DanMaria51 , utilizator 10:52, 23 Septembrie 2020
In situatia descrisa a lipsei de discernamant a fratelui dvs inteleg ca din punct de vedere juridic este pus sub interdictie printr o hotarare judecatoreasca si mama dvs exercita aceasta tutela.

In acest conditii devin aplicabile dispozitiile art 120- 121 C civ

Art 120 (1) Cel numit tutore este dator să continue îndeplinirea sarcinilor tutelei.
(2) Poate refuza continuarea tutelei:

a) cel care are vârsta de 60 de ani împliniți;

b) femeia însărcinată sau mama unui copil mai mic de 8 ani;

c) cel care crește și educă 2 sau mai mulți copii;

d) cel care, din cauza bolii, a infirmității, a felului activităților desfășurate, a depărtării domiciliului de locul unde se află bunurile minorului sau din alte motive întemeiate, nu ar mai putea să îndeplinească această sarcină.

Art 121 Dacă vreuna dintre împrejurările prevăzute la art. 120 alin. (2) survine în timpul tutelei, tutorele poate cere să fie înlocuit. Cererea de înlocuire se adresează instanței de tutelă, care va hotărî de urgență. Până la soluționarea cererii sale de înlocuire, el este obligat să continue exercitarea atribuțiilor.


Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la tutela viorikac viorikac Buna ziua, As dori sa imi spuneti ce trebuie sa faca o persoana pentru a iesi de sub tutela intrucat vrea sa aiba un alt tutore, o alta persoana care sa il ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata. citisem pe internet ca dupa 3 ani pot renunta ... Dana Sgu86 Dana Sgu86 Buna dimineata. Citisem pe internet ca dupa 3 ani pot renunta la tutela,eu am deja 5 ani si nu mai vreau sa fiu tutorele surorii mele de 44 de ani,din motive ... (vezi toată discuția)