avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare la tutela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare la tutela

Buna ziua,
As dori sa imi spuneti ce trebuie sa faca o persoana pentru a iesi de sub tutela intrucat vrea sa aiba un alt tutore, o alta persoana care sa il ingrijeasca.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 17:24, 8 Iunie 2014
E minor, major pus sub interdictie ?
Dar un tutore de interzis, ce motive temeinice ar putea invoca pentru a renunta la mandat?(inainte de 3 ani sau in perioada de publicitate a hot.)
Care este procedura de urmat in ambele variante?
Art. 120
(1) Cel numit tutore este dator sa continue indeplinirea sarcinilor tutelei.
(2) Poate refuza continuarea tutelei:
a) cel care are varsta de 60 de ani impliniti;
b) femeia insarcinata sau mama unui copil mai mic de 8 ani;
c) cel care creste si educa 2 sau mai multi copii;
d) cel care, din cauza bolii, a infirmitatii, a felului activitatilor desfasurate, a departarii domiciliului de locul unde se afla bunurile minorului sau din alte motive intemeiate, nu ar mai putea sa indeplineasca aceasta sarcina.
Art. 121
Daca vreuna dintre imprejurarile prevazute la art. 120 alin. (2) survine in timpul tutelei, tutorele poate cere sa fie inlocuit. Cererea de inlocuire se adreseaza instantei de tutela, care va hotari de urgenta. Pana la solutionarea cererii sale de inlocuire, el este obligat sa continue exercitarea atributiilor.
Art. 170
Prin hotararea de punere sub interdictie, instanta de tutela numeste, de indata, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdictie judecatoreasca. Dispozitiile art. 114—120 se aplica in mod corespunzator.

Aplicarea regulilor de la tutela Art. 171
Regulile privitoare la tutela minorului care nu a implinit varsta de 14 ani se aplica si in cazul tutelei celui pus sub interdictie judecatoreasca, in masura in care legea nu dispune altfel.
Art. 173
(1) Tutorele celui pus sub interdictie judecatoreasca este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa 3 ani de la numire.
(2) Pentru motive temeinice tutorele poate cere inlocuirea sa si inaintea implinirii termenului de 3 ani.
Multumesc mult pentru promptitudine!
Eu nu reusisem sa gasesc si sa adun toate datele trimise. =D>
De fapt intrebarea mea era pentru cazul in care "nu ar mai vrea sa fie"
Negasind termenul nici la Art 120(d) (nu ar mai putea sa indeplineasca aceasta sarcina. ),
nici in aplicarea Art.121, mi-a ramas Art,173(2) in cazul in care nu mai vreau poate fi apreciat ca un motiv temeinic (?)
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2014
nucu$, utilizator
Nu cred.. mai ales daca nu se ofera nimeni sa va inlocuiasca :(. Temeinicia motivului e apreciat de instanta.
Dar.. puteti astepta pana impliniti 60 de ani :)

Alte discuții în legătură

Cum pot sa devin reprezentantul legal al fratelui meu? in prezent ... DanMaria51 DanMaria51 Cum pot sa devin reprezentantul legal al fratelui meu? In prezent este mama dar as vrea sa l reprezint eu. Are handicap grad 1 fara discernamant. Vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Tutela. danielapv danielapv O persoana de 50 de ani cu schizofrenie ,dupa punerea sub interdictie a trecut sub tutela mamei ei in urma unui proces.Se mai pomenesta in sentinta de alta ... (vezi toată discuția)