avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenzi aplicate de Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenzi aplicate de Asociatie

Buna ziua . Am si eu nevoie de o lamurire pentru o problema cu care ne confruntam mai multi locatari.
-Asociatia de proprietari a introdus in noul regulament niste taxe( amenzi) de 500 de lei de fiecare cand esti vazut cu cainele pe spatiul verde din complexul rezidential.
In contractul de co-proprietate este specificata undeva si aceasta regula : interzis accesul cu animale de companie cu specificul satisfacerii nevoilor fiziologice pe spatiul verde . ( idee este ca nici spatiu amenajat de catei nu avem) .
Intrebarile mele sunt :
1. In ce masura Asociatia de proprietari imi poate adauga taxe ( amenzi) ? Legal vorbind, amenda imi pot da doar organele competente / statul etc . Nu un om de rand .
2. In baza a ce se vor da amenzi ? El a rugat vecinii sa faca poze cand vad pe cineva cu cainele . Legal , este interzis sa faci poza cuiva pe spatiul privat fara acordul lui.
3. Vrea sa monteze camere pentru a da aceste amenzi. Citeam undeva ca sunt legale atata timp cat duc la securitatea locatarilor , nu la o modalitate de a spiona viata privata pe spatiul privat fara acordul celui in fapt.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
MariaaaSs, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 12:57, 6 Octombrie 2020
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari nu are dreptul legal de a constata contraventii si a da amenzi.

Ideea este ca ei eu trecut in regulament cuvantul”taxe” nu amenzi, evident nefiind legal sa dea amenzi. Deci in contextul de fata , cu aceste “taxe de intretinere “ mai exact, le pot pune in aplicare legal ?
latka a scris:

Asociatia de proprietari nu are dreptul legal de a constata contraventii si a da amenzi.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu au dreptul sa perceapa taxe, amenzi, si orice alt cuvint asemenea, de ce nu intelegeti ? Orice cheltuiala care vi se trece in listele de intretinere trebuie sa fie justificata si sa aiba temei legal in legea 196/2018.
[ link extern ]
Asociatia poate doar penaliza intirzierile la plata intretinerii.
Vedeti si regulamentul cadru pentru aplicarea legii 196/2018:
Articolul 4
Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restricție exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin destinația imobilului, așa cum este prevăzută în proiectul tehnic și cartea tehnică a construcției.
Articolul 22
În baza prezentului regulament nu sunt stabilite sau aplicate sancțiuni de către organele asociației de proprietari, iar încălcarea prevederilor prezentului regulament nu constituie contravenție^8.
[ link extern ]

In ceea ce priveste urmarirea prin sistemul de supraveghere video, este interzis asa ceva si va puteti adresa ANSPDCP cu o reclamatie :
[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
latka, utilizator
Asociatia de proprietari nu detine competenta sa aplice amenzi sau amenzi
Ne am hotarat toti locatarii care avem catei sa ne unim si sa i atacam in instanta . Aveti vreo sugestie de un avocat care ne ar putea ajuta sau poate are deja experienta cu asa ceva ?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2020
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Asociația de proprietari mi-a impus să plătesc taxe pentru cățel atât ca pentru o persoană, cât și ca animal de companie. este corect? TatianaMaxim TatianaMaxim Buna seara,am si eu o intrebare care ma macina de foarte mult timp,legat de asociatia de locatari care m.a pus sa platesc catelul ca si persoana si pe langa ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari are dreptul sa ingradeasca spatiului verde din jurul blocului PARASCHIV NICU PARASCHIV NICU Buna ziua, 1.Asociatia de proprietari are dreptul sa ingradeasca spatiului verde din jurul blocului avand in vedere ca este "cota indiviza" fara acordul ... (vezi toată discuția)
Taxa de caine Dana Marin Dana Marin A intrat un virus cu cainii pusi la plata la intretinere, mai nou. Vor sa puna vecinii mei in regulamentul de ordine interioara a asociatiei ca sa platim taxa ... (vezi toată discuția)