avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de constructie si am construit o casa pe terenul parintilor mei si numai pe bani mei nu sunt intabulat cu acest imobil In 2008 au murit parinti mei.eu cu frati mei inca nu am facut sucesiunea . Fosta sotie acuma dupa divort ma dat in judecata pentru partaj vrea parte la casa dar ea na contribuit cu nimica la construirea casei. Intrebare instanta ia in considerare data separari noastre sau nu, casa imi apartine ca bun propriu sau nu,la casa ar avea parte si fratii mei dupa sucesiune?
Cel mai recent răspuns: Marius Negut , Consilier juridic 20:55, 21 Decembrie 2009
Faptul ca ati fost despartiti in fapt, divortand abia dupa 5 ani, instanta s-ar putea sa nu ia in considerare acest aspect. Dar, nu se stie... Fratii au dreptul doar la terenul pe care ati construit casa, deci succesiunea se va dezbate numai asupra terenului ramas in urma defunctilor parinti.
Pe numele cui este emisa autorizatie de constructie pt casa? Pe numele dvs? Daca Da....sotia poate cere partajarea aceste4ia , considerandu-se un bun comun, dobandit in timpul casatoriei....insa dvs puteti demonstra ca sotia nu a avut nici o contributie la construirea casei si in cazul partjalui cota sa fie 100% pt dvs, sau o cota foarte mica pentru fosta sotie. Oricum, va sfatuiesc sa va luati un avocat care stie cum sa va apere interesele.
Daca autorizatia a fost emisa pe numele parintilor decedati, atunci casa intra in masa succesorala si o veti partaja cu fratii, nicidecum cu fosta sotie.
1.Instanta ia in considerare numai data la care s-a pronuntat divortul .
Sotia are dreptul la partaj si implicit la o parte din casa ,daca ati locuit in acea casa impreuna in timpul casatoriei si a fost construita in acea perioada.Daca a fost construita inainte de casatorie si puteti dovedii acest lucru atunci bunul va apartine si nu a fost dobandit in timpul casatoriei,pentru ca potrivit Codului familiei in art. 30 ,,Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita."
Daca nu aveti acte doveditoare ca a-ti construit casa cu banii dumneavoastra si parintii au locuit in acea casa ,casa fiind pe terenul lor,la succesiune vor avea dreptul si fratii,ca fiind mostenitori rezervatarii(oricum ei vor venii la mostenire pentru terenul aferent constructiei daca nu aveti contract de vanzare -cumparare pe acel teren).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind ... Dragos_Franco Dragos_Franco Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind urmatoarea situatie. Sotia mea a primit mostenire un teren de la parintii ei. Ne-am gandit ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are fosta sotie a decedatului??? ianca1980 ianca1980 Buna ziua, Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si mama ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)