avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT SUCCESORAL SI TITLU DE PROPRIETATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT SUCCESORAL SI TITLU DE PROPRIETATE

Buna seara!
Ma aflu intr-o situatie incurcata si confuza.Poate imi oferiti niste sfaturi juridice
Bunicul meu a decedat in anul 1982.
De pe urma lui au ramas 5 copii si 2 nepoti(eu si fratele meu in calitate de urmasi a fiicei sale decedate.
Patru dintre mostenitori(patru surori) precum si fratele meu au renuntat la mostenire in favoarea celui de-al cincelea mostenitor(frate), renuntare facuta prin declaratii notariale.
Eu nu am fost anuntat de acest eveniment si implicit am acceptat tacit mostenirea insa, ulterior nu am mai facut niciun demers in acest sens(adica nu am redeschis actiune succesorala de vreme ce succesiunea se dezbatuse iar unicul mostenitor obtinuse certificatul).

Dupa 1990,cei 5 mostenitori(fratele meu murise intre timp) au depus cereri ptr recuperarea unui teren agricol ce fusese confiscat(legea 18).
In anul 1995 se elibereaza titlul de proprietate pe numele celor 5(reamintesc ca 4 dintre ei renuntasera in 1982 la succesiune).Intre timp moare mostenitorul(1998) si dupa 14 ani, succesorii lui se trezesc sa faca actiune in instanta prin care sa ceara anularea titlului de proprietate
In instanta au fost chemati 2 din cei 4 renuntatori(2 murisera deja) si EU
Numai ca eu nu am fost nominalizat in titlul de proprietate ca reclamantii sa aiba motiv sa ma cheme.Ulterior am inteles ca acestia fusesera sfatuiti de un avocat sa ma cheme si pe mine deoarece eu nu dadusem decl de renuntare precum fratele meu si ceilalti 4

INTREBARI

1-Mai am calitatea de mostenitor pe cale tacita?
2-Mai pot face ceva dupa atata timp ca sa obtin ce mi se cuvine din masa succesorala dezbatuta in 1982?
3Am dreptul la o parte din terenul agricol redat mostenitorilor bunicului meu, chiar daca la timpul cuvenit nu am depus cerere la primarie in conformitate cu Legea 18/1991?
4-Rudele mele care au renuntat la masa succesorala in 1982 mai au calitatea de mostenitori ai terenului agricol sau cu ocazia renuntarii din 1982 au renuntat si la terenul agricol care in acea perioada era scos din circuitul civil?

Tot caut pe net si vad ca toti cei in aceasta sit au sentinte de la instantele superioare in care li se resping cererile in acest sens.Nu a ridicat nimeni vreo exceptie de neconstitutionalitate privind art din codul civil(art.696) cat si din legea
18/91(art.13)??Nu mi se pare corect ptr ca toti cei care au renuntat la mosteniri in fostul regim au renuntat la masa succesorala ce era atunci si nu si la cea ce s-ar fi putut ivi ulterior...ca in cazul de fata...
Va multumesc ptr orice sfat, orice ajutor:((
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:27, 22 Decembrie 2009

Sintagma " am acceptat tacit succesiunea" ce inseamna pt dvs? Ca in dreptul succesoral inseamna ca v-ati bucurat de succesiune, ceea ce nu vad ca s-ar fi intamplat. Doriti sa spuneti ca ati acceptat tacit situatia de fapt?
Renuntarea la mostenire nu poate fi decat expresa, si este un act juridic solemn. Nu poate fi tacita. Deci dvs. nu ati renuntat la mostenire, chiar daca nu v-ati exercitat dreptul de optiune succesorala in termen.
Daca nu ati "dat declaratie de renuntare" pe certificatul de mostenitor trebuia sa apara fratele nr. 5 si dvs. Nu exista renuntare in favoarea cuiva, ci renuntare si revenirea bunurilor catre ceilalti mostenitori "nerenuntatori". Din acest punct de vedere certif. obtinut de acesta este nul.
Cum s-a intamplat sa faca un notar un astfel de act? De ce nu ati fost chemat la dezbaterea succesiunii?

Pentru titlul de proprietate poate ne ajuta si colegii juristi de pe forum, nu trebuia sa apara numele tuturor mostenitorilo ( inclusiv sora nr. 6? adica mama decedata) ?

Mie ambele documente mi se par nule/anulabile cu castig de cauza pt utilizator in calitate de co-proprietar alaturi de fratele nr. 5/succesorii lui.
sunt asa incurcate lucrurile incat sfatul meu este sa discuti cu actele in fata cu un avocat, daca esti interesat.
1. In baza legii 18/1991, persoanele care au facut cerere de retrocedare, trebuiau (de principiu) sa prezinte comisiei locale un certificat de mostenitor. Decizia XI /2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie precizeaza: "Admite recursul in interesul legii declarat de Procurorul General al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. In aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 republicată, stabileşte: Beneficiază de repunerea in termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea in termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire. Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă.
Pronunţată, in şedinţă publică, azi 5 februarie 2007."

Daca titlul de proprietate respectiv este emis pe numele unor renuntatori expres la mostenire, este lovit de nulitate absoluta in conditiile art. II lit.a din legea nr. 167/1999
2. daca dvs. nu ati formulat cerere in termenul prevazut de lege, nu mai aveti cum sa beneficiati de prevederile legii 18/1991 (ultima zi in care s-a mai putut face cerere in baza unei legi a fondului funciar a fost 30.11.2005 - legea 247/2005; se considera ca dvs. ati renuntat tacit la dreptul la mostenire prin neformularea cererii in termenul legal).
3.mostenitorii celui care a acceptat expres mostenirea in 1982 au toate sansele sa obtina radierea celorlalte persoane din tilul de proprietate, pe cale judecatoreasca.
4. motivul ca nu ati fost chemat la dezbaterea succesiunii in 1982, desi stiati de decesul bunicului, se incadreaza, dupa parerea mea, in cazurile nulitatii relative pentru respectivul certificat de mostenitor, anularea acelui act fiind prescrisa la 3 ani de la data emiterii lui - 1985. (dolul prin omisiune ca fiind viciul actului de imparteala..Si atunci actiunea in anulare nu va fi primita,pentru ca a expirat termenul de prescriptie de trei ani).
Cam asa vad eu lucrurile, poate un alt coleg are o alta idee...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune ammazon ammazon Bună ziua, Vreau să dezbat o succesiune după bunici și întâmpin următoarea situație: În anul 1982 s-a făcut succesiunea după aceștia, iar dintre ... (vezi toată discuția)
Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori legali si testamentar,titlu eliberat in baza ... adriati999 adriati999 Cote mostenitori legali si testamentar,titlu eliberat in baza legii 18/1991. Bunicul este autorul.Mostenitorii 7 la numar de diferite categorii.Si ... (vezi toată discuția)