Cote mostenitori legali si testamentar,titlu eliberat in baza legii 18/1991.
Bunicul este autorul.Mostenitorii 7 la numar de diferite categorii.Si anume:
Bunica (sotia autorului)
Tatal meu plus 4 frati (copiii autorului)
Fratele meu (nepotul autorului) in calitate de mostenitor testamentar al bunicului pentru intreaga avere mobila si imobila.
Fac precizarea ca terenul in suprafata de aprox.3Ha extravilan nu exista la momentul testarii in favoarea nepotului si nici in momentul dezbaterii succesiunii.(Nu exista in circuitul civil)
La dezbaterea succesiunii a participat tatal meu in calitate de mostenitor rezervatar si conform Titlului de mostenitor au obtinut amandoi 1/2 din casa la tara si terenul aferent existent la acea vreme.
Cei 4 frati si sotia autorului au fost declarati neacceptanti conform art.700 cpc.de la acea vreme.
Cum se imparte acest titlu de proprietate,ce cote revin fiecaruia in situatia prezentata.
Rog din suflet un Notar,Avocat,Judecator si orice alta persoana ce are cunostinte sa ma ajute cu o parere.Deoarece sunt foarte impartite in familie parerile.
Multumesc anticipat pentru orice raspuns.Stima.
Ar trebui rectificat titlul de proprietate.
Atât timp cât frații tatălui sunt străini de succesiune, acest "statut" vizează absolut toate bunurile prezente și viitoare ce se vor regăsi în masa succesorala.
Mai exact, frații tatălui nu aveau ce sa caute pe titlu.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Sunt de acord cu Dvs.dar prin prisma faptului ca nu au facut cerere. Legea 18/1991 cred ca repunea in dreptul de optiune succesorala,si trebuiau in mod expres sa faca cerere ca sa fie cumva din nou mostenitori.
Nu cred ca se pune problema repunerii in dreptul de optiune succesorala.
Potrivit dispoziţiilor art. 700 alin. 1 din Codul civil, dreptul de a accepta succesiunea se prescrie într-un termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii.
Conform dispoziţiilor art. 13 lit. a din Decretul nr. 167/1958, cursul prescripţiei se suspendă cât timp cel împotriva căruia ea curge este împiedicat de un caz de forţă majoră să facă acte de întrerupere.
Or, succesibilii respectivi au cunoscut decesul bunicului, nu au invocat vreo cauza care sa ii fi impiedicat sa isi exercite dreptul de optiune succesorala si nici nu au solicitat instantei repunerea in termen (caci numai o instanta poate repune in termen)
De asemenea, Legea 18/1991 pune problema repunerii in dreptul de optiune, pentru acei mostenitori care nu isi pot dovedi calitatea. In cazul dvs , exista deja un certificat de mostenitor, unde fratii tatalui au calitatea de mostenitori straini de succesiune.
Fratii tatalui mai traiesc?
Da traiesc 3.Daca imi permiteti.Decizia Nr. XI din 5 februarie 2007,clarifica pentru acesti mostenitori care nu au acceptat succesiunea in termenul prevazut de art.700,repunerea in termenul de acceptare.
Ori eu nu contest aceasta decizie.Doar contest dreptul de a fii pus in acest termen de acceptare fara Cerere de reconstituire. Dreptul de a fii trecut pe titlu fara cerere desii ai renuntat o data si nici a doua oara cand tii se da o noua sansa tot nu esti interesat.
Probleme mostenire
viragvari
Buna Ziua,
Va rog frunos daca ma puteti lamuri cu un aspect legat de un TP.
Cei de la primaria in raza caruia locuiesc vor sa elibereze un TP care sa contina ... (vezi toată discuția)