avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anii 70. O persoana importanta (persoana A) isi face o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anii 70. O persoana importanta (persoana A) isi face o casa. ...

Anii 70. O persoana importanta (persoana A) isi face o casa. Fata de vecinul B isi pune casa la 80-90 cm fata de hotar dar cu o fereastra(cea de la bucatarie) dand inspre curtea vecinului B. Nici o problema. Anii linistiti, vecinii se intelegeau bine. Anii 90.Tulburi.Vecinul A vinde la A1 si vecinul B vinde la B1. Vecinul B1 pleaca in anglia si vine cu noi idei. In 2020 vine si zice vecinului A1 ca il incomodeaza geamul de la bucatarie, ca vecinul A1 atenteaza la,, intimitatea,, lui si l obliga sa zideasca geamul. Vecinul A1 motiveaza ca asa a fist co struita casa, el asa a cumparat o, si asa e si in cartea funciara. Nu si nu, zice B1. Zideste geamul, nu am i ntimitate. Dar am o jaluzea, si nu ma intereseaza sa ma uit la tine in curte. Vecinul B1 nu si nu. Lasand la o partea prezentarea:ce e de facut pentru rezolvare?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:47, 30 Septembrie 2020
sa il inlocuieasca cu o fereastra de lumina, nu are incotro, asta e legea. Altfel, va fi dat in judecata si pe langa faptul ca va face asta obligat, va achita si cheltuieli de judecata.

Art. 615

Distanţa minimă pentru fereastra de vedere

(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Art. 616

Fereastra de lumină

Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.


Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)
Buna ziua bia.m bia.m Vecinul meu are 5 geamuri la mine in curte care toate se deschid si nu toate au geam mat .Este legal ? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Geam la mine in curte? margareta-diana margareta-diana Vecinul de langa mine isi construieste casa.Constructia e la 60 cm de proprietatea mea si isi face geam pe peretele dinspre curtea mea.Are voie?Mentionez ca e ... (vezi toată discuția)