Intr-un accident rutier au fost implicate 2 autoturisme si o victima. Unul dintre conducatorii auto a avut 0.2 % alcoolemie in aer expirat (in singe 0.33 cu 0.00). Are asigurare R.C.A. la Astra, care vrea sa recupereze de la el 400 de lei (pe baza art. 58 din L 136/1995 ) pe care asiguratorul a platit la victima.
Intrebarile sunt: - are voie asiguratorul sa recupereze banii platiti de la asigurat, si daca are pe ce baza?
- daca are drept sa -si recupereze banii de la asigurat, cum trebuie sa procedeze?
Singur ati invocat art.58 din L 136/1995.Probabil nu l-ati citit:
Art. 58. - Asiguratorul recupereaza sumele platite drept
despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea
pagubei, în urmatoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intentie;
b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte
incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe
drumurile publice ca infractiuni savârsite cu intentie, chiar
daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în
timpul comiterii altor infractiuni savârsite cu intentie;
c) accidentul a fost produs în timpul când autorul
infractiunii savârsite cu intentie încearca sa se sustraga de
la urmarire;
d) persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus
autovehiculul fara consimtamântul asiguratului.
Vedeti daca se incadreaza in vreuna dintre cele 4 situatii.
Am citit acest articol. Sigur nu se incadreaza in literele a, c si d. Problema e ca nu scrie expres ce se incadreaza in lit. b). Pentru mine este putin neclar.
Articolul in cauza spune ca asiguratorul are dreptul sa ceara banii inapoi doar in cazul savarsirii cu intentie a unei infractiuni. Codul rutier stipuleaza ca infractiune este conducerea cu alcoolemia in sange mai mare de 0.8 g/litru. (art 87 alin 1)
Daca alcoolemia este mai mica, fapta este considerata contraventie si nu se poate aplica alineatul b.
0.33% inseamna 3.3 g la litru, de peste 4 ori limita de la care fapta este considetata infractiune. Majoritatea oamenilor la o alcoolemie de peste 2.5 la mie sunt beti morti sau deja in coma alcoolica.
Daca ati scris gresit, si anume 0.33 la mie, nu la suta, atunci nu ati comis o infractiune.
Deci poate ca am scris gresit. In sange era 0.33 %o,
Deci e departe de 0.8 g/litru, si daca am inteles bine nu constituie infractiune numai se sanctioneaza contraventional, si asiguratorul trebuie sa plateasca fara sa cere banii de la asigurat?