avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum trebuie tratam o pierdere fiscala in exercitiul ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum trebuie tratam o pierdere fiscala in exercitiul curent?

Cum trebuie tratam o pierdere fiscala in exercitiul curent, stiind ca in ani anteriori entitatea noastra a realizat profit, dar in viitor se doreste sa prea prin absortbtie o alta entitate cu care am avut externalizat o parte din productie , pentru care periodic primea din partea noastra in avansuri pentru prestari servicii, urmand ca sa regularizam platile din contul 401? Stim ca aceasta societate nu a putut tine pasul cu serviciile, astfel sa decis sa preluam aceasta societate prin fuziune prin absorbtie si prezinta o suma importanta debit a avansului dat si nerepartizat pe servici ezecutate. Pentru noi este imposibil de a recupera aceasta valoare , cum procedan aceasta cheltuiala fiind nedeductibila fiscal ,societatea noastra din aceasta cauza pote prezenta pierdere contabila si fiscala, intrebare ? se pote repartiza Pierderea contabila realizata in exercitiul financiar actual , se pote repartiza din profiturile impozabile obtinute in urmatori 7 ani consecutiv , asta daca nu se acopera din rezerve. se mai pote acorda dividente in urmatori ani actionarilor, si evectul asupra unor sponsorizari
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 18:34, 2 Octombrie 2020
Buna ziua,

Pierderea fiscala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.

Soldul debitor al contului 171 reflecta pierderea contabila reportata, aferenta exercitiilor financiare precedente.

Potrivit legii societatilor comerciale, nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.

Prin urmare mai intai se acopera pierderea contabila si apoi, daca ramae profit contabil disponibil, se repartizeaza la dividende.

Pierderea fiscala a societii preluate va influenta desigur rezultatul fiscal al societatii .Veti prelua in baza unui Protocol de predare primire, inclusiv elementele fiscale ale societatii absorbite si pierderea preluata se ve reflecta corespunzator in D101.

Pierderea fiscala, inregistrata de contribuabilii care iși inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare totala, se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati, ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.

Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu iși inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acești contribuabili și de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
Constantin Vera, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit profit soricanicoleta soricanicoleta la calcularea impozitului pe profit aferent anului 2013 , se tine cont de pierderea fiscala din anii precedenti ? cati ani din urma? (vezi toată discuția)
Pierdere contabila microintreprindere simina_anca simina_anca Pana in 2009 societatea a fost platitoate de impozit microintreprindere, in 2010 platitoare de impozit pe profit, in 2011 din nou microintreprindere. In 2009 ... (vezi toată discuția)
Acoperire pierdere simomagda simomagda Buna ziua ! O societate prezinta in balanta la 30.iunie 2009 urmatoarele solduri Sd 117.01 10.077,40 (pierdere pe anii 2006,2007,2008 ) si Sc 117.02 8087,42 ... (vezi toată discuția)