avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am lovit mașina unui prieten în interes de serviciu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am lovit mașina unui prieten în interes de serviciu - recuperare pagubă prin reținerea integrală a salariului

Am lovit mașina unui prieten în interes de serviciu ce ma dat în judecată pentru daune. Am stabilit cu el o înțelegere sa achit pagubele din salariu lucrând la firma lui. A fost ok înțelegerea dar omul sa schimbat radical și nu am mai primit nici un ban de la el. Menționez că nu mai lucrez la el pentru că nu primeam nici un leu. Nu cred că e legala asta sa oprești toți banii pe luna la angajat. Nici nu sa ținut de înțelegere. Nu am făcut înțelegerea la notar
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:33, 2 Februarie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau puteti sesiza si ITM-ul.
Buna ziua "Florin spyt".

1. Ce intelegeti prin sintagma "Am lovit mașina unui prieten în interes de serviciu ... " ?

2. Lucrati la acel "prieten" , cu sau fara contract de munca ?
Sau , in ce context faceti vorbire despre "interes de serviciu" ?

3. Referitor la "Am stabilit cu el o înțelegere sa achit pagubele din salariu lucrând la firma lui" , va referiti la o intelegere "verbala" ?
Înțelegerea a fost verbală, fără alte acte am fost angajat la el
, ma deplasam de la locul de muncă spre domiciliu atunci când sa întâmplat accidentul
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2021
Florin spyt, utilizator
Promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau puteti sesiza si ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu ... 17171717 17171717 Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu nu am luat si acesta nu are nici dovezi. Daca imi dau demisia acesta poate sa mi opreasca banii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , am o problema eu mi-am depus demisia cu câteva zile ... Mayasan Mayasan Buna ziua , am o problema eu mi-am depus demisia cu câteva zile înainte și \"șefa \" nici nu a vrut să de uite la ea a zis că îmi dezleagă ea ... (vezi toată discuția)
Sunt legale penalizarile reprezentate de opriri salariale ale ... Thea67 Thea67 Sunt legale penalizarile reprezentate de opriri salariale ale angajatorului fata de angajat pentru greseli sau prejudicii aduse firmei intr-un domeniu de ... (vezi toată discuția)