avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua , am o problema eu mi-am depus demisia cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua , am o problema eu mi-am depus demisia cu câteva zile ...

Buna ziua , am o problema eu mi-am depus demisia cu câteva zile înainte și "șefa " nici nu a vrut să de uite la ea a zis că îmi dezleagă ea contractul de munca sa nu mă mai pot angaja . Eu am mai rămas cu câteva zile de concediu respectiv 11 . Ea ulterior a făcut un inventar imediat după ce a zis că am zis eu de demisie . Ea face chestia asta că sa mi se tragă acei bani care trebuie plătiți pentru concediu . Se poate face așa ceva ? Adică vreau sa pun ca mi-a vorbit în ziua aceaia foarte rău. Precizez că mi sa făcut deja alt contract de munca în altă parte . Mă poate afecta cu ceva ?!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:17, 5 Iulie 2021
Nu va afecteza cu nimic noul c.i.m.

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. Daca vi se retine din salariu fara acordul dvs sau o hotarare judecatoreasca. , promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau puteti sesiza ITM-ul.
Daca ea zice că o să-mi țina acei bani care au ieșit pe "minus " in urma inventarului ce ar trebui sa fac ? Sa ii refuz și să mă duc la judecătorie ?! . Sau ce anume ?
Daca vi se retine din salariu fara acordul dvs sau o hotarare judecatoreasca, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reținere salariu Diana42 Diana42 Vreau să știu dacă inventarul nu a ieșit , angajatorul are voie sa mi oprească salariu....pentru că asta sa întâmplat... Mă au scos lipsa la inventar ... (vezi toată discuția)
Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu ... 17171717 17171717 Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu nu am luat si acesta nu are nici dovezi. Daca imi dau demisia acesta poate sa mi opreasca banii ... (vezi toată discuția)
Restituire prima - demisie Eduard1997111 Eduard1997111 Poate angajatorul dupa demisie sa iti scada prima din lichidare? (vezi toată discuția)