avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Am nevoie de lămuriri într-o chestiune. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Am nevoie de lămuriri într-o chestiune. Eu și ...

Bună ziua. Am nevoie de lămuriri într-o chestiune. Eu și soțul meu stăm la mama lui. Apartamentul este pe numele ei. Ceea ce doresc să știu este dacă surorile lui au dreptul de a ne da afară din casă după moartea dânsei. Sau dacă au dreptul de a vinde fără semnătura lui. Ea nu dorește să îi facă act deoarece îi este frică că eu o voi da afară. Nu am intenția asta însă doresc să știu dacă am vre-un drept acolo. Avem 5 ani de căsnicie. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:53, 5 Octombrie 2020
Nu are relevanță durata căsniciei.
Dvs nu aveti niciun drept. Nici cât traieste soacra, pentru că nu aveti niciun act, nici după decesul ei, pentru că sunteți nora, deci nu o mosteniti. Cota pe care o va moșteni soțul dvs, în calitate de fiu este bun propriu.
După decesul soacrei, soțul dvs va moșteni 1/3, deci va fi și el coproprietar asupra apartamentului. Din acest punct de vedere, cumnatele dvs nu va vor putea da afara din casa, dar se pot adresa instanței pentru ieșirea din indiviziune.
In privinta vânzării, cumnatele vor putea vinde numai cotele lor, adică 2/3.
Întregul apartament va putea fi vândut doar cu acordul tuturor, deci și al sotului dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. Dumneavoastra nu aveti acum niciun drept la imobil fiind al soacrei.
2. Dupa decesul soacrei SOTUL si celelalte 2 fiice impart imobilul fiecare avand 1/3 din el. Sotul poate solicita, eventual, co cota suplimentara daca dovedeste cu ACTE ca a adus EL imbunatatiri imobilului.
3. Dumneavoastra nu veti avea nici atunci niciun drept in imobil, cota este bun prop[riu al sotului.
4. Surorile pot vinde dor daca sunt toti 3 deacord sau daca ele 2 se unesc solicitand iesirea din indiviziune si atribuirea catre ele a bunului cu obligatia de a va da sulta.
Oricum, cat traieste soacra dumneavoastra nimeni in afara ei nu poate dispune de bun fiind al ei dar ea poate dispune CUM VREA EA fara a cere acordul NIMANUI!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
poate o convinge sotul sa ii vanda si sa isi pastreze drept de uzufruct, asa nu aveti cum sa o dati afara.
acuma depinde de ce vrea dansa, poate e femeie cu capul pe umeri si nu vrea sa isi excluda vreun copil de la mostenire, toti copiii au drepturi egale. Strangeti bani din vreme daca vreti voi casa, ca sa plateasca sulte surorilor. Daca platiti sulte dupa decesul soacrei, aveti si dvs un drept d ecreanta, deci nu pierdeto banii dati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre unele drepturi cristyan cristyan Locuiesc cu sotia si socrii in ap.socrilor (pe care ni l-au promis)din 09.2000, timp in care am investit in ap. o suma importanta de bani am chitante la ce am ... (vezi toată discuția)
Evacuare din casă după decesul soției. are dreptul fratele ei să facă asta? AncaTeoS AncaTeoS Buna ziua. Fratele meu locuieste intr-un apartament cedat verbal din partea soacrei. Soacra avea 3 copii, 2 fete si un baiat. Fratele meu a fost casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Are sora mea drept la moștenirea soțului decedat? Giubega Giubega Sora mea a fost casatorită 31 ani .Soţul ei provenit dintr-o familie formată din 3 fraţi şi 2 părinţi. Tatăl şi cei 3 fii decedaţi. După urma ... (vezi toată discuția)