avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie anticipata partial cu venituri asmimilate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie anticipata partial cu venituri asmimilate salariilor. ...

Cumul pensie anticipata partial cu venituri asmimilate salariilor.

Conform Art. 114(1) b) din legea pensiilor, plata pensiei anticipate se suspenda doar daca se realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca, sau ca functionar public, sau din functii elective. - Art. 6 (1) pct. I lit a) si b) si pct. II.

Chiar daca indemnizatia de membru al consiliului de administratie este un venit asimilat salariilor (eu inteleg ca in scopul obligativitatii platii impozitelor si contributiilor) , conform codului fiscal, nu intra in categoria situatiilor pentru care se suspenda plata pensiei.

Insa, casa judeteana de pensii m-a anuntat ca de la CNPP primesc lunar tabel cu persoanele care platesc CAS si carora trebuie sa le suspende plata pensiei.

Eu vad aici un cerc vicios: conform legii pensiilor poti cumula anumite venituri cu pensia, conform codului fiscal trebuie sa platesti CAS din acele venituri, iar daca platesti CAS ti se suspenda plata pensiei.

Gresesc in interpretarea prevederilor legale?
Daca da, rog argumente.

Daca nu, cum ar trebui sa procedez ca sa pot beneficia de dreptul de a obtine un venit din indemnizatia de membru in consiliul de administratie fara sa pierd pensia anticipata?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt pensionata anticipat cu pensie partiala. as putea ... Carmen.D Carmen.D Buna ziua! Sunt pensionata anticipat cu pensie partiala. As putea sa cumulez pensia cu venitul obtinut dintr-o indemnizatie de membru al consiliului de ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie anticipatã cioarec carmen cioarec carmen Se poate cumula pensia anticipată cu venit din PFA sub 4 salarii medii brute pe an ? (vezi toată discuția)
Cas pensionari iancu123 iancu123 as dori sa stiu , daca sint pensionar, si realizez si venituri din activitati independente, trebuie sa platesc pentru aceste venituri, cas la pensii? (vezi toată discuția)