avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Telemunca din strainatate temporar - interzisa?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Telemunca din strainatate temporar - interzisa?

Buna ziua,

Am o nelamurire in legatura cu telemunca. Contractul incheiat de mine cu compania la care activez permite efectuarea acesteia, iar de la declansarea pandemiei am lucrat doar de acasa. Cu toate acestea, am fost avertizati ca nu avem voie sa lucram din afara tarii. Problema mea este ca doream sa petrec urmatoarele doua luni lucrand dintr-un stat al UE, unde am familie (iar in cazul unui nou lockdown nu as fi singura). Solicitand acest lucru, am fost informata de departamentul de resurse umane ca nu este posibil decat daca gasesc o companie la care sa fiu detasata de catre actuala companie - implicand plata cazarii, a unui supliment de salariu, a asigurarilor sociale acolo etc.) Conform surselor pe care le-am putut gasi online, telemunca nu presupune limitari geografice, iar eu nu am cerut nimic altceva decat sa modific locul de unde lucrez pentru o perioada. Exista intr-adevar reglementari legale care sa nu permita companiei la care lucrez sa accepte ca eu sa lucrez temporar din strainatate pentru ei? Mentionez ca prestez activitati IT, deci nu este vorba de vanzari sau activitati care sa presupuna o eventuala actiune a companiei mele in sistemul fiscal de acolo.
Cel mai recent răspuns: andrazam , utilizator 16:29, 6 Octombrie 2020
1. În cazul activității de telemuncă, contractul individual de muncă conține, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, următoarele:
a) precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă;
b) perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator;
c) locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți;
d) programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;

e) modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;
f) responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, inclusiv responsabilitățile din domeniul securității și sănătății în muncă în conformitate cu prevederile art. 7 și 8;
g) obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa, după caz;
h) obligația angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil și/sau regulamentul intern, în materia protecției datelor cu caracter personal, precum și obligația telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i) măsurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul să nu fie izolat de restul angajaților și care asigură acestuia posibilitatea de a se întâlni cu colegii în mod regulat;
j) condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.
- extras din Legea nr.81/2018 -

2. Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință al părților si nu numai pe vointa salariatului.
Inteleg, intrebarea mea era daca exista obligatii de tip fiscal de tip detasare asupra companiei - mi s-a comunicat ca nu exista cadru legal pentru telemunca din strainatate, cu accent pe faptul ca nu e lipsa de vointa din partea firmei, ci ca nu este legala decat detasarea in acest context.
1. Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.

2. Telemunca de ce este nelegala ? Textul legii care reglementeaza telemunca nu interzice asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns. Asta am incercat si eu sa inteleg. Nu am cerut in niciun moment detasare, ci strict acordul angajatorului de a desfasura telemunca din alta tara - raspunsul a fost ca legea nu le permite decat sa ma incadreze ca detasata, nu ca telesalariata. Aducandu-le in discutie faptul ca ce am gasit eu in dispozitiile legale nu prevede asa ceva, mi s-a spus ca sunt mai multe legi si ca asta e regimul in Romania - desi ei ar dori sa imi permita lucrul din afara tarii, trebuie sa ma declare ca lucrand in alta tara, cu alt regim fiscal, cu diurna si bani de relocare. Motivul pentru care am pus intrebarea aici este pentru a sti daca mi s-a spus adevarul.
Telemunca nu inseamna detasare ...

Alte discuții în legătură

Contract tele-munca inregistrat in romania pentru lucru de la domiciliu in strainatate CV_user CV_user Buna ziua, As dori sa stiu, in primul rand, daca este posibil un contract de munca de la domiciliu sau tele-munca in IT/informatica, iar angajatul sa ... (vezi toată discuția)
Munca la domiciliu - telemunca Andreea944 Andreea944 Buna ziua, Legat de noua lege 81 din 30 martie, am cateva intrebari. Societatea noastra are angajati care lucreaza la domiciliu. Acest aspect este precizat ... (vezi toată discuția)
Fise de post luminita29 luminita29 Fise de post Buna seara Am rugamintea sa ma indrumati intr-o problema. Cum pot evidentia activitatea de telemunca in fisele de post. Adica pe langa ... (vezi toată discuția)