Buna. Am o problema cu tata. Mami a decedat in urma cu doi ani, iar el rea sa faca succesiunile. Mi-a zis mie si sorei mele ca trebuie sa platim cota parte din cheltuieli (3/16 de fiecare). Pe langa asta ne-a zis ca va trebui sa ii platim si cota parte din cheltuieli(gaz, apa, curent, impozit) chiar daca noi nu stam acolo. Sora mea are 30 de ani si s-a mutat de 3 ani, iar eu practic am fost dat afara din casa. Sta doar el acolo cu prietena. Chiar trebuie sa ii platim noi gaz si curent daca nu stam acolo?
Avem doua cladiri una langa alta, din care una este data in chirie de unde vin lunar 200 de euro...el zice ca doar lui ii apartin...asa e?
Avem si o casa la tara care inca nu este terminata. Ce obligatii vom avea noi cu sora mea dupa ce face tati succesiunile...ce se intampla in caz ca unul dintre noi nu este de acord. Noi doi impreuna cu sora am avea 6/16 iar tata 10/16...chiar poate sa faca ce vrea el? Adica el vrea sa vanda casa aia , dar noi nu....ce putem face?
Mama are masina pe numele ei...cu aia cum se pocedeaza? Pe langa asta avem o bunica, care este bolnava (Altzaimer) si vrem s-o internam intr-un centru medical....dar el nu vrea ca buni are pensie de 18 milioane....E bunica din partea mamei noastre.
Tin sa precizez ca mama a lasat in urma un testament in care chir scrie ca nu crede ca este valabil fiind doar semnata de ea si scrisa de mana ei(nu etse facuta la notar). In acel testament ea scrie ca vrea ca partea ei din casa de la oras sa se imparta intre min sora mea, iar partea ei din casa de la tara sa imi ramana mie. Are acest act vreo valabilitate???
Am 20 de ani...stau in chirie si lucrez ca sa imi pot plati facultatea ca nu primesc decat pensia de urmas in urma maemi care este undeva la 300 lei..Ajutati-ma va rog :(
in primul rand vocatie succesorala la su8ccesiunea mamei dvs,. aveti sotul supravietuitor (tatal dvs . ) si cele doua fiice . ( dvs si sora dvs . ) .
intrucat nu ati dezbatut succesiunea in termenul legal va trebui sa platiti impozit in cuantum de 1% din valaorea masei succesorale, la notar.
cel mai bine ar fii sa procedati in sensul dezbaterii succesiunii , ulterior rezolvati si problema iesirii din idiviziune .
acest lucru prsupune ca imobilul sa fie atribuit unuia dintre cei trei succesori , de ex., cu obligatia de a-i despagubi pe ceilalti doi erezi.
referitor la chirie, in mod normal aveti dreptul si dvs si sora la o parte din suma incasata cu titlu de chirie.
testamentul olograf este valabil in anumite conditii .
cel mai bine ar fii sa consultati un avocat, sa-i prezentati testamentul, pt. a va lamuri.
iar daca nu va veti intelege cu tatal dvs., va trebui sa apelati la instanta de judecata .
si dvs. aveti dreptul de a locui in imobilul respectiv, intrucat sunteti succesorea defunctei. si nu este normal ca dvs. sa stati cu chirie, cand ati putea locui in acel imobil.
buna ziua!
in primul rand trebuie sa dezbateti succesiunea de pe urma mamei dvs.
testamentul olograf are valoare daca este scris, datat si semnat de catre testator.
oricum si tatal dvs este mostenitor rezervatar, deci nu va putea fi exclus in totalitate de la mostenirea sotiei.
cel mai indicat ar fi pt dvs sa dezbateti succ pe cale notariala, dar din ceea ce imi spuneti dvs sansele ca sa va intlegeti sunt minime.
deci mai ramane instanta, care din pacate este costisitoare din cauza taxelor de timbru.
-stab calitatii de mostenitor 50 lei/mostenitor.
-stab masei succ se timbreaza la 3%.
-partaj, eventual 3%.
oricum tatal dvs nu va putea instraina bunurile dobandite impreuna cu mama dvs, fara sa dezbata succ, si fara a avea acordul dvs.
Buna. In mod corect trebuie platite datorii ale succesiunii. Mostenirea se preia cu activ si pasiv, adica drepturi si indatoriri. Insa doar datoriile succesunii, nu so pe ale tatalui dvs. Va trebui ca dupa dezbaterea succesiunii sa efectuati partajul , sa faceti iesirea din indiviziune. Acest lucru se poate face fie prin buna intelegere , fie in instanta. Cheltuieli vor exista , desigur si va trebui sa contribuiti si dvs. impreuna cu sora. Masina puteti sa o vindeti si sa va impartiti banii. Testamentul s-ar putea sa fie valabil, fiind semnat si datata de mana testatorului , este un testament olograf si nu era nevoie sa fie intocmit in forma autentica, la notar .daca nu va veti intelege in privinta modului in care doriti sa va impariti bunurile mostenirii, aveti deschisa calea instantei. Unul dintre dvs. ii cheama in judecata pe toti ceilalti succesibili.
Sora mea a zis ca cel mai bine ar fi sa nu semnam niciun act. Tata a zis ca ne da in judecta si ca suntm obligati sa semnam...S-a pus prolema ca el nu mai face succesiunile ca nu are ani si nu vrea sa cheltui....noi cum putem sa le cem cand toat actel sunt la el?