Bună ziua,
Mă numesc Elena şi vreau sa vă rog să mă lămuriţi în soluţionarea unei probleme:
socrul meu a murit de 8 luni, soţul meu mai are o soră care traieşte împreună cu mama lor în casa părintească. Deoarece soţul meu nu ii dă copia după certificatul de naştere fiindca mama sa nu vrea sa ii dea decât 15 ari de pamânt şi din casă nimic, soacra mea ar putea să facă succesiune fără soţul meu, sau poate să facă testament pentru fiica sa(sora sotului meu)?
Vă rog să ne ajutaţi şi să ne spuneţi în situaţia prezentată mai sus ce ar putea face soţul meu pentru a dobândi ceea ce i se cuvine după moartea tatălui său.
Cu deosebit respect şi mulţumire pentru sprijinul acordat,
Elena.
Nu am inteles al cui certificat de nastere il retine sotul dvs? Dar daca e vorba de certif. de nast. al mamei lui, aceasta poate oricand sa isi scoata un duplicat de la Primarie. Nu asta e problema.
Succesiunea o poate deschide orice mostenitor legal acum, dupa decesul socrului dvs. Deci si sotul dvs se poate duce la orice notar din zona sa ceara deschiderea succesiunii. Dar ii trebuie certificatul de deces al tatalui sau.
ORICUM, trebuie ca sotul dvs sa se duca la notar sa dea o declaratie prin care accepta succesiunea in termen legal (6 luni de la deces) !!!
Soacra, daca deschide ea prima, succesiunea, la notar, acesta o intreaba cati mostenitori sunt si va fi chemat si sotul dvs. Succesiunea se inregistreaza la Camera Notarilor (nationala), astfel ca sotul dvs va putea afla oricand daca mama lui a deschis succesiunea fara el. Nu cred ca va fi cazul.
Succesiunea va fi oricum cea legala, adica mama sotului va beneficia de 50% din mostenire, iar copii cate 1/4.
Dupa aceasta, mama lui poate intr-adevar sa faca orice act de transmitere catre fiica sa pentru partea ei de mostenire. Nimeni nu are vreo masura de impiedicare la acest act.
buna ziua!
declaratie nu mai poate da sotul dvs, intrucat a expirat termenul de optiune succesorala.
cel mai indicat ar fi sa deschida o actiune de dezbatere a succesiunii si partajare a
masei succesorale.
Intr-adevar, m-am grabit cand am raspuns si acum am vazut ca termenul de optiune succesorala a trecut (intrucat s-au scurs 8 luni de la deces)..
Dar, totusi, deocamdata nu exista un litigiu intre frati si mama. Deci nu vad de ce ar trebui sa dezbateti succesiunea in instanta.
In continuare, imi mentin ideea ca soacra il va chema la notar si pe sotul dvs si poate ceda (daca vrea) prin vanzare sau alt mod, partea ei de mostenire catre fiica.
Deci vorbiti cu soacra sa alegeti momentul cand sa deschideti succesiunea la notariat.
referitor la intrebarea dvs, pusa azi, in topicul care v-a fost inchis:
soacra poate face ce doreste cu bunurile ei, poate face inclusiv testament catre fiica, insa testamentul va putea fi atacat de celalalt fiu al ei.
soacra trebuie sa dezbata succesiunea dupa sotul defunct.
sotul dvs. nu poate sa dezbata succesiunea dupa tata fara sa o chemesi pe mama si pe sora. pe langa faptul ca ar atrage raspunderea penala, certificatul lui de mostenitor , poate fi anulat cu brio in instanta.
Testament
kywy
inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)