avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Nu am copii, dar am parinti in viata. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Nu am copii, dar am parinti in viata. Doresc sa las ...

Buna ziua! Nu am copii si nu am frati, dar am parinti in viata. Doresc sa las un testament in favoarea sotului meu, sa fie legatar universal asupra tuturor bunurilor mele. Daca se intampla situatia nefericita, cum se modifica cota succesorala a sotului meu, in acest caz? Doresc mai ales sa impiedic sa mai vina la masa succesorala veri si unchi hrapareti, in caz ca si parintii mei mor inaintea mea. Parintii nu au probleme financiare, dimpotriva, deci nu vreau sa primesc reprosuri gen ca ii dezmostenesc. Problema este ca eu sufar de o boala psihica cronica despre care se poate, cu rea vointa, spune ca imi afecteaza discernamantul. Acest lucru este valabil numai in situatia ca as fi in criza, ceea ce nu se intampla de mai bine de un deceniu si se tine sub control cu medicatia pe care o iau constant. Deci functionez ca un om normal, poate mai sensibila, dar sunt OK, chiar inca mai lucrez intr-o functie publica si am in jurul meu oameni cu probleme psihice mai mari, dar care nu au un diagnostic pus (asta e alta discutie). Nu mai comentez ca din cauza stigmei asociata bolilor psihice colegii nu prea stiu de problema mea, dar rudele evident ca stiu. In acest caz, ce valoare are un testament al meu in general? Daca este in forma olografa va fi probabil atacat de rude. Daca il fac la notar atunci se cheama "ca am discernamant"? Trebuie sa aduc martori sa vada ca sunt normala cand scriu testamentul? Cum poate un alt om sa decida ca altul este normal psihic la momentul cand scrie un testament? Trebuie sa fie psiholog sau psihiatru? Cu alte cuvinte unde este limita absurditatii ca sa stiu cum pot totusi sa imi exprim vointa intr-un testament si sa fie sanse minime sa fie incalcata de rudele care vor dori sa il atace?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2020
Diana.Swan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana.Swan , utilizator 23:15, 10 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ii lasati sotului un testament, acesta va mosteni toate bunurile dvs. Alte rude, nu au niciun drept.
Cel mai bine este sa intocmiti testamentul la notar si pentru a elimina orice suspiciune ulterioara, obtineti in prealabil, de la medicul legist, un certificat medico legal psihiatric, care sa ateste ca aveti discernamantul necesar pentru a semna acte juridice.
De martori, in principiu nu aveti nevoie, dar depinde cum apreciza notarul necesitatea prezentei acestora.
Daca parintii si rudele cunosc afectiunea de care suferiti, fiti sigura ca lipsa discernamantului va fi primul lucru invocat, cand vor afla de existenta testamentului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintii dv. sunt mostenitori rezervatari, ei vor osteni rezerva, chiar daca lasati totul sotului. Alte rude, frati, unchi, nu.
Aveti varianta in care lasati totul sotului si, la decesul dv., depinde ce parinti mai sunt sau nu in viata si ce decid ei sa faca pentru a ataca sau nu testamentul sau varianta in care le lasati ceva concret, anume parintilor, in caz ca sunt in viata la decesul dv.
Multumesc. Nu stiam de existenta acestui certificat medico legal psihiatric. Parintele, daca este in viata, este oricum mostenitor rezervatar. Dar ce cota primeste (primesc cei doi parinti)?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rezerva succesorala este jumătate din cota legală.
Dacă sunteți unicul copil, cota legală a părinților ar fi de 1/2.
Ceea ce înseamnă că rezerva succesorala este de 1/4.
Cu alte cuvinte, daca părinții doresc, pot solicita reductiunea testamentului către soțul dvs, pana la intregirea rezervei de 1/4.
Dar ipoteza ca dvs să decedați înaintea lor este destul de puțin probabila.
Multumesc pentru informatie. Certificatul medico legal psihiatric se obtine numai de la IML? Cred ca sunt cozi pe 7 randuri sau liste de asteptare la care nu mai vine randul, mai ales acum in criza asta cu Covidul.

Alte discuții în legătură

Diagnostic de boala psihica pus gresit si expertiza medico-legala cu verdict discernamant diminuat, cum scap de efectele lor juridice Future Future Am o bunica a carei interes e sa profite de mine pentru a lua bani de la stat. Sunt in stare de soc sa aflu ce a fost in stare sa faca fara stirea mea si am ... (vezi toată discuția)
Despre testament Dora21 Dora21 Buna ziua ! Am o mare rugaminte ! Pana reusesc sa ma “redresez” financiar, si sa consult direct un avocat/notar, ma poate ajuta cineva, de pe ... (vezi toată discuția)
Bolnavii de schizofrenie, dementa au dreptul la testament? nicul25 nicul25 Bolnavii de schizofrenie ,dementa au dreptul la testament? Daca testatorul cit timp este in viata in speta tatal este identificat cu schizofrenie,dementa si ... (vezi toată discuția)