avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bolnavii de schizofrenie, dementa au dreptul la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bolnavii de schizofrenie, dementa au dreptul la testament?

Bolnavii de schizofrenie ,dementa au dreptul la testament?
Daca testatorul cit timp este in viata in speta tatal este identificat cu schizofrenie,dementa si rudele declara acest lucru atunci testamentul sau se poate ataca cel putin pe partea de locuinta in care ai domiciliu?Daca mostenitul a savirsit un adevarat act de discreditare devedit atunci are o infuienta?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 15:07, 29 Iulie 2020
Trebuie dovedit faptul ca la momentul intocmirii testamentului, testatorul nu avea discernamant.
Schizofrenicii pot avea si momente de luciditate.
Daca se dovedeste ca testatorul nu avea discernamant, testamentul este nul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este foarte greu de dovedit că omul nu avea discernământ. De vreme ce a știut să meargă la notar și s-a înțeles cu notarul, rezultă că era la acel moment în deplinătatea facultăților mentale. În ziua de azi sunt medicamente de ultimă generație care ține schizofrenia sub control, iar dacă bolnavul nu spune că este schizofrenic, nu ai de unde să știi de boala lui.

Expertiză IML nu se poate face pentru a verifica discernământul la timpul trecut.
Discernământul unui om nu se probează cu martori. Numai o comisie medicală de expertiză legală poate verifica acest lucru.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2020
Dapix, utilizator
Totusi daca acesta a fost la psihiatru cu posibilul dezmostenit si este declarat cu schizofrenie si celalalt cu o boala boala psihica atunci poate influienta cu ceva.?Sau daca in public cu martori in care el te reneaga !Daca este dovedit in mod public ca mostenitul cu care locuiesti tea discreditat ,discreditat si de altii intr-un mod in care realizezi ca acesta viciat consimtamintul tatalui ce poti face?Aceste lucruri pot fi niste situatii chiar penale!Practic din mostenit ai devenit un renegat!
Care e infractiunea?
Discreditarea cu date personale legat de detinerea unor actiuni ,devenita si publica fara a avea o dovada si fara afirmatii

Alte discuții în legătură

Contestare testament CornelTPF CornelTPF Bună seara, se poate ataca un testament? Mama mea a murit în luna august 2017, iar pe 13 iulie i-a făcut surorii mele testament pentru toate bunurile care ... (vezi toată discuția)
Viciere consimtamant nicul25 nicul25 Dupa mortea mamei am inceput sa fiu discreditat atit in public si in familie..Discreditarea a viciat considerabil consimtamantul tatalui astfel incit sit ca si ... (vezi toată discuția)
Anulare testament notarial pe motivul lipsei de discernamant anla2 anla2 Va rog sa ne ajutati cu lamuriri si sfaturi in urmtoarea situatie. [b]N[/b] a fost casatorit timp de 30 ani in care nu a avut copii si la deces nu existau ... (vezi toată discuția)