Va rog sa ne ajutati cu lamuriri si sfaturi in urmtoarea situatie. N a fost casatorit timp de 30 ani in care nu a avut copii si la deces nu existau nici alti copii nici parinti in viata.(nu existau mostenitori rezervatari) Relatia cu fosta sotie a ramas la fel de apropiata. Din motive obiective in cei 10 ani de la divort au stat despartiti in fapt aprox 4 ani dar relatiile au ramas la fel de apropiate. N s-a imbolnavit de neoplasm pulmonar cu metastaza craniana si a decedat. Inainte de deces a facut un testament instituind fosta sotie ca legatar universal la notariat. De altfel ea a stat langa el pana la sfarsit. De comun acord nu a anuntat fratii despre acest demers pana dupa deces. Fratii testatorului nu recunosc testamentul motivând lipsa de discernamat. In timp ce N era in spital si boala se agrava fratii au sustras din casa unde acesta isi avea domiciliul legal in calitate de comosteniror, toate bunurile de valoare inclusiv toate actele decedatului. (unuia din frati ii daduse o cheie). Acestia veneau in vizita acasa sau la spital in mod vizibil doar ca sa vada cat mai are pana la sfarsit. Intrebarile sunt urmatoarele.
1. Inainte si dupa deces fratii aveau dreptul sa ia totul fara sa dezbata succesiunea ?
2. Cum se poate demonstra lipsa discernamantului in conditiile in care notarul nu a avut suspiciuni si s-a putut intelege cu testatorul acesta semnând personal actele?
3. Care sunt sansele ca testamentul sa fie declarat nul absolut sau partial si ce alte motive ar putea invoca?
Buna ziua,
am sa incerc sa va raspund punctual (cu precizarea ca ar fi indicat sa consultati in mod direct un avocat pentru a lamuri deplin situatia juridica):
1.Nu, nu aveau acest drept, inainte de dezbaterea succesiunii.
2.greu de presupus: probabil vor sa aduca ca martori anumite persoane care il cunosteau direct pe defunct si pot spune asa ceva despre el... dar, (pentru ca intotdeauna exista un „dar” in acest domeniu :) ) acelasi lucru il puteti face si dvs. in vederea demontarii sustinerilor lor.
3.testamentul nu va putea fi declarat nul. exista sanse sa fie anulat partial, doar daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii : a) persoanele cu vocatie la mostenire au acceptat mostenirea in termen legal si b) daca li se incalca dreptul la rezerva succesorala.
Au dreptul la rezerva succesorală:
· fiii și fiicele inapte de muncă ale persoanei decedate;
· soţul/soţia, inapţi de muncă, al(a) persoanei decedate, inclusiv pensionarii;
· părinţii (adoptatorii), inapţi de muncă, ai persoanei decedate, inclusiv pensionarii.
Daca persoanele respective nu fac parte din aceasta categorie, nu putem vorbi de mostenitori rezervatari, iar in acest caz este necesar doar indeplinirea punctului a) ... iar sansele de anulare a testamentului sunt mult mai mici.
Conf.art.1039(1) NCC"Testamentul este valabil numai daca testatorul a avut discernamant si consimtamantul sau nu a fost viciat."Cu alte cuvinte ,ptr.anularea testamentului trebuie sa dovediti cu acte medicale si alte mijloace de proba ca, testatorul nu a avut discernamant si ca, consimtamantul a fost viciat.
Buna seara.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Adaug precizari.
1 Singurii mostenitori cu vocatie sunt fratii - toti majori peste 60 ani. Legatara a dezbatut deja succesiunea doar pentru cota din casa. Fratii comostenitori se poate spune ca prin încuierea imobilului si ridicarea masinii din garaj prin taierea lacatului au acceptat mostenirea in mod tacit. Avocatul consultat a spus ca înafara de masina restul se considera furt intre frati lasand de inteles ca ar fi nesemnificativ. M-ar interesa temeiul legal pe care l-au inalcat.
2 Dovezile pe care se bazeaza, da, cred ca vor sa aduca martori in special cadre sanitare care l-au trtat in spital.
3 Dezbaterea mostenirii pentru certificatul de legatar s-a facut fara a fi convocati si mostenitorii legali (fratii pensionari) care asa cum am mentionat , nu sunt mostenitori rezervatari.
Si inca o precizare. Fosta cumnata (legatara) care locuieste in alt judet a fost scoasa din casa unde fusese gazduita, cu politia si imediat au schimbat si Yala dela poarta. La momentul acela avea doar testamentul. Certificatul l-a scos 3-4 zile mai tarziu si a locuit la hotel
Tocmai acesta a fost mobilul meajului. In ce ar putea consta actele medicale. Omul a fost prezent pana cu cateva zile inainte sa se stinga, doar ca nu mai putea vorbi fiind foarte deshidratat si slabit. Nu a facut morfina , nu a fost niciodata la psihiatrie si nici tratamente in acest sens nu a facut. Testamentul a fost facut cu o luna inainte de deces si notarul s-a deplasat acasa pantru ca intervenise o semipareza usoara pe partea stanga iar pentru a-l deplasa la notariat necesita un efert si un stres prea mare pentru el. Se stie ca boala de plamani vlaguieste pacientul mai ales in neoplasm. Raman deci martorii si care alte mijloace de proba ar mai putea fi.?