avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre testament

Buna ziua !
Am o mare rugaminte !
Pana reusesc sa ma “redresez” financiar, si sa consult direct un avocat/notar, ma poate ajuta cineva, de pe forum, cu un sfat legat de “contestarea testamentelor” ?

Concret:
Suntem 2 surori.
Eu am plecat “la oras” si mi-am facut un rost acolo (casa, masa, familie, etc.).
Sora mea a ramas in satul natal si –printr-o conventie mutuala, nescrisa, de la sine inteleasa ca fiind ceva firesc)– se stabilise ca, fiind cea mai apropiata de parinti, sa aiba grija de batrani (parinti) si sa mosteneasca (ca o recompensatie) casa parinteasca.
Mentionez ca acest “acord” a fost nescris si nici prea mult discutat la reuniunile de familie.
A fost, pur si simplu o conventie, ceva care se subintelegea, fara prea multe dicutii concrete care sa puna puncul pe “i”.
Mai tarziu, dupa ceva ani, au inceput –pentru parinti– problemele legate de sanatate, specifice senectutii, boli din ce in ce mai greu tratabile !
Ei, si aceste probleme au generat la randul lor alte probleme:
Cine alearga pe la spitale ?
Cine suporta toate cheltuielile (medicamente, transporturi, “cadourile” inerente, etc.) ?
Mi-am asumat fara nici o discutie aceste greutati/probleme.
Intre timp, sora mea s-a eschivat de la toate cheltuielile (si de la tot deranjul privind dusul/adusul de la spital).
Parintii mei, cand au vazut acest lucru, s-au suparat si au zis ca L.(sora mea) nu merita nimic din partea lor si vor sa-mi lase mie prin testament toata “averea” (care nu e prea mare pentru ca au fost oameni simpli de la tara, cu pensie de CAP).
Evident, ca si eu m-am suparat ca m-a lasat la greu si am spus: “De ce nu la o adica, daca tot greul financiar l-am dus eu ?? “

Acum apare intrebarea si rugamintea mea de a clarifica acest aspect- al mostenirii.
Pentru faptul ca tata este imobilizat la pat si nu se poate deplasa mi-au spus ca pot sa fac si o 100 de testamente pentru ca ei il vor ataca in instanta si vor motiva/spune ca:
atunci cand s-a facut testamentul, tata nu mai avea discernamant” !!!!
Subliniez ca tata, desi este imobilizat, are discernamant si este vazut periodic de medicul de familie (care la o adica poate confirma acest lucru) !
Este posibil acest lucru ??? sa ataci un testament – facut de un notar- pe motiv de discernamant ?
Noi (eu si sotul) meu nu am facut nici un demers inca (din lipsa de bani dar si pentru ca vreau sa ma documentez, un pic, in prealabil).

O cunostinta mi-a spus ca sa iau un psiholog (cu atestat recunoscut/agreat) sa-i faca o evaluare psihologica si cu acest document notarul poate testamentul !?!
Atcineva mi-a spus ca nu e cazul si ca notarul stabileste discernamantul si sa nu imi fac griji ca odata facut un testament la notar nu mai are cum sa-l conteste nimeni !?!
O alta cunostinta mi-a spus ca, de fapt, notarul solicita familiei/mostenitorului un certificat de expertiza medico-legala prin care se face o evaluare psihiatrica si apoi pe baza ei (evaluarii) + evaluarii personale incheie testamentul !?!

Care este adevarul ?
Care este formula cea mai potrivita pentru a nu pierde, in instanta, in eventualitatea unui proces ???


Va multumesc foarte pentru rabdarea de a citii tot ( fost un preambul cam mare dar trebuia sa dau cat mai multe detalii pentru a fi bine inteleasa)

Multumesc din suflet celui/celor care vor avea amabilitatea sa imi dea un raspuns sau sa ma lumineze !

P.S. Am uita sa precizez, desi nu stiu cata relevanta are, ca si mama traieste si este in asentiment cu tata (vor ca eu sa raman mostenitoarea) !
Cel mai recent răspuns: Dora21 , utilizator 15:27, 23 Octombrie 2013
Buna ziua.

Este bine ca ati precizat ca mama traieste, are cea mai mare importanta, desi poate vi se pare un detaliu :)

De la inceput trebuie sa stiti ca pe langa testament, functioneaza si mostenirea legala, astfel incat, legea nu le permite parintilor sa lase prin testament intreg patrimoniul unui singur copil, ceilalti ramanand fara nimic.

Adica, altfel spus, copiii ca descendenti directi, sunt mostenitori rezervatari. Prin redactarea testamentului, parintele nu poate incalca rezerva succesorala legala pentru celalalt copil. Orice notar cunoaste acest lucru si nu va face un astfel de testament.

Acum, orice testament lasat de defunct poate fi atacat in instanta, oricum ar fi facut.
Parintii, avand o anumita varsta, pentru a face testamentul, este bine pentru dvs. sa va luati masuri de precautie si sa obtineti un certificat medico-legal din care sa rezulte ca au discernamant. Aceasta tocmai pentru a putea contracara in viiitor, in cadrul procesului de anulare a testamentul, argumentul adus de sora cu privire la discernamant.

Va multumesc foarte mult pentru amabilitatea dvs. de a-mi raspunde !
Dar e musai necesara expertiza medico-legala ??
Documentul de la un psiholog (agreat -cu toate avizele) nu este suficient ???
Pentru ca, aici, am o alta problema ! Nu este deplasabil, e la pat si certificatul medico-legal il da (din ce am inteles eu ) o comisie ( 2 psihiatri +un medic legist) pe care noi nu o avem in oras ! E la un oras aflat la 60 km si cu problememle lui cardiace si respiratorii mi-e frica ca nu ajung pana acolo cu el viu !
Cu respect, Dora 21 !
Da, din pacate, legea spune de certificat medico-legal.

Trebuie gasita o posibilitate: fie o deplasare la domiciliu a comisiei, fie o analiza a comisiei numai pe baza analizelor medicale sau a expertizei/recomandarilor unui psihiatru.

Orice problema are o rezolvare intotdeauna, trebuie numai sa vrei sa o cauti, ca apoi se gaseste :)

Va doresc mult succes :)
Multumesc, multumesc, multumesc !
Nu retin ca legea notarilor sa specifice de medico-legal, insa aceasta expertizare se poate face si la domiciliu, dar costa de circa 3 ori mai mult si asteptarea este destul de mare, intrebati pentru asta direct la IML in orasul unde exista.

Pe de alta parte, referitor la situatia de fapt, vad ca nu stiu cata mostenire avem in discutie, caci vorba este in principal despre ingrijirea parintilor; asta se face pe timpul vietii lor si, daca vor sa va dea ceva in contrapartida, va pot da tot pe timpul vietii.
Care varianta este mai potrivita, a contractului de intretinere sau a testamentului, asta hotarasc parintii. Inainte e bina sa inteleaga variantele.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! nu am copii, dar am parinti in viata. doresc sa las ... Diana.Swan Diana.Swan Buna ziua! Nu am copii si nu am frati, dar am parinti in viata. Doresc sa las un testament in favoarea sotului meu, sa fie legatar universal asupra tuturor ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de la psihiatrie ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.as dori Sami spuna cineva cit este valabila adeverintq data de la doctorul pshiolog.Mama mia facut testament la notar dar nu am mai scos adeverinta ... (vezi toată discuția)
Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor? Clementoni Clementoni Bună ziua, În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de ... (vezi toată discuția)