avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor?

Bună ziua,
În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de timp, stres și bani (încă nu stim taxa notariala in functie de valuarea bunurilor de la masa succesorala), întrebarea mea este dacă toate aceste vor putea fi evitate printr un testament autentificat la notar, in care mama îmi va lăsa mie, unicul moștenitor, bunurile dobândite.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:36, 20 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, pentru ca testamentul nu este act de proprietate si chiar si asa va trebui dezbatuta succesiunea.
Mama ar trebui sa va faca un act din timpul vietii. Dupa ce finalizati procedura succesorala dupa tata si obtineti certificatul de mostenitor, intocmiti documentatia cadastrala, intabulati certificatul de mostenitor la Cartea Funciara si ulterior incheiati cu mama un contract de donatie sau de intretinere.
Probabil ca nu am fost clara, asa ca reformulez. Succesiunea după decesului tatălui o vom duce la bun sfarsit. Insa pentru a evita procedura de succesiune după moartea mamei, mama poate sa facă un testament prin care sa mi lase mie, unicul moștenitor, toate bunurile? Sau chiar si asa tot va trebui sa fac eu succesiunea după decesul mamei?
Ati fost.. clara, dar nu ati inteles raspunsul, testamentul nu va ajuta cu nimic, asta mai pe scurt.
ca va lasa mama testament sau nu , e egal cu 0, dupa decesul ei, fie ca aveti testament sau nu, pt a deveni proprietar, treceti prin aceleasi proceduri ca acum dupa tata.
Daca vreti sa fiti proprietar de acum, dupa ce dezbateti succesiunea dupa tata, faceti partaj cu mama.
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator


Clementoni a scris:

Probabil ca nu am fost clara, asa ca reformulez. Succesiunea după decesului tatălui o vom duce la bun sfarsit. Insa pentru a evita procedura de succesiune după moartea mamei, mama poate sa facă un testament prin care sa mi lase mie, unicul moștenitor, toate bunurile? Sau chiar si asa tot va trebui sa fac eu succesiunea după decesul mamei?


Tocmai v-am spus mai sus cu subiect si predicat ca NU.
Testamentul este doar o dispozitie pentru cauza de moarte, nicidecum un act de proprietate.
Deci tot va trebui sa dezbateti succesiunea dupa mama.
Am înțeles. Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere brotacel2012 brotacel2012 buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. In urma cu ceva timp, am inceput sa am grija de o familie foarte in varsta. Ulterior, dansa mi-a propus sa facem un act ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu sau fără partaj DobreC DobreC Bună seara! In urma decesului parintilor, am ramas 6 frati. Am deschis succesiunea, in care dorim, bine-nteles partajul amiabil. Inainte cu patru zile de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - testament făcut de o persoană fără părinți și fără descendenți dana m. (bv) dana m. (bv) Buna ziua. Am o mătușa (sora mamei) pe care o ingrijesc iar aceasta mi-a facut un testament notarial pe locuinta ei si sa o dobindesc dupa decesul ... (vezi toată discuția)