avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs.
In urma cu ceva timp, am inceput sa am grija de o familie foarte in varsta. Ulterior, dansa mi-a propus sa facem un act in urma caruia sa-mi ramana casa dansilor. Fiind o procedura de lunga durata, deoarece dansul nu are discernamant, dansa a facut un testament prin care imi lasa bunurile dansei. Din pacate, pana sa termin cu procedura de punere sub interdictie a dansului, dansa s-a prapadit. Acum, in urma testamentului, eu detin 25% din apartamanet si dansul 75% (fac precizarea ca nu s-a facut succesiunea pt ca nu a trecut un an de la data decesului). Intrebarea mea este: pentru a face contractul de intretinere cu dansul, ar trebui sa fac mai intai succesiunea?
S-au cum ar trebui sa procedez ca in urma contractului de intretinere sa-mi revina apartamanetul in totalitate?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: KMK , utilizator 15:15, 2 Iulie 2012
Trebuie facuta succesiunea, cota dvs,. e ceva mai mare de 25% si puteti face in acelasi timp si contractul de intretinere mai inainte de a fi pus sub interdictie . Daca afla notarul ca nu are discermanat nu va semna nbici un fel de contract
Daca batrana v-a lasat prin testament partea dansei din bun si nu a avut alte bunuri in patrimoniu nu mai aveti ce succesiune sa faceti dupa dansa. La data decesului nu mai existau alte bunuri.

Pentru partea din imobil apartinand batranului si acesta ar tb sa va faca un testament sau un act de V-C cu clauza de intretinere.
Dar dat fiind faptul ca nu are discernamant e greu sa semnati acest act care ulterior sa nu fie atacabil de eventualii lor mostenitori. ]n plus nu crec da notarul va face actele inainte de a-i prezenta un cerificat medico-legal. Prin urmare va complicati inutil.

Batranul tb pus sub interdictie si numit un curator. Apoi cu incuviintarea instantei de tutela sa se incheie actul de V-c cu clauza de intretinere si uzufruct viager, dat fiind ca ar fi in ajutorul batranului sa il ingrijeasca cineva si sa aiba o locuinta stabila.
~ Conținut șters la cerere ~
va multumesc frumos
gerberga a scris:

Daca batrana v-a lasat prin testament partea dansei din bun si nu a avut alte bunuri in patrimoniu nu mai aveti ce succesiune sa faceti dupa dansa. La data decesului nu mai existau alte bunuri.


Testamentul nu reprezinta act de proprietate. Chiar daca batrana nu mai avea alte bunuri in patrimoniu, trebuie dezbatuta succesiunea, certificatul de mostenitor atesta dreptul de proprietate asupra cotei din bunul mostenit.

*** "fac precizarea ca nu s-a facut succesiunea pt ca nu a trecut un an de la data decesului"

Nu trebuie sa treaca un an ca sa dezbateti succesiunea, un an este termenul de exprimare a optiunii (acceptare/renuntare)...

Alte discuții în legătură

Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor? Clementoni Clementoni Bună ziua, În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Situatie critica pentru un batran bolnav MENGHINA MENGHINA Buna ziua ! Va rog dac a stie cineva cum as putea rezolva aceasta situatie mai speciala: este vorba despre un batrin de 83 de ani care este singur,sotia ... (vezi toată discuția)