avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - testament făcut de o persoană fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - testament făcut de o persoană fără părinți și fără descendenți

Buna ziua.
Am o mătușa (sora mamei) pe care o ingrijesc iar aceasta mi-a facut un testament notarial pe locuinta ei si sa o dobindesc dupa decesul ei.Matusii mele nu ii mai traiesc parintii, soțul si nici unicul copil care nu a avut nici el copii.Mentionez ca mătușa mea mai are frați și surori iar aceștia au si ei copii. Intrebarea este : pentru a dobândi apartamentul ei este suficient testamentul notarial facut sau trebuie sa-mi faca donatie,contract de întreținere ori contract de vanzare-cumpărare astfel încât să nu pot fi atacat în instanță ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:22, 6 Ianuarie 2019
Buna seara,
Daca nu are copii sot sau parinti atunci acel testament notarial prin care va lasa niste bunuri este suficient.
Sper ca la intocmire notarul a avut in vedere sa insereze ca persoana este in deplinatatea facultatilor mentale sau ca s-au respectat prevederile art. 30 din legea 17/2000.
Buna ziua,
Am recitit testamentul notarial si NU este mentionat in act, ca se afla in deplinitatea facultatilor mintale si nici prevederile art.30 din legea 17/2000.Se mentioneaza: ,, In lipsa mostenitorilor rezervatari, testez nepotului meu de sora, intraga mea avere mobila si imobila ce mi se va gasi la moarte in patrimoniu. Iau aceasta masura de ultima vointa, intrucat legatarul meu, imi acorda consideratia cuvenita, ma ingrieste si intretine corespunzator standardului meu de viata, iar la decesul meu, ma va inmormanta pe propria sa cheltuiala potrivit traditiilor locale. Declar ca nu am alte dispozitii testamentare olografe sau in forma autentica in vigoare. Subsemnata testatoare F.M. declar ca prezentul testament a fost dictat de subsemnata, notarului public instrumentator, iar dispozitiile cuprinse in aceasta reprezinta ultima mea vointa pentru cauza de moarte ". Pe verso testamentului este mentionat doar art. 12 lit. b din legea 36/1995, republicata cu modificarile ulterioare.
Intrebarea mea este : avand aceste inscrisuri in testament, mai trebuie sa fac ceva suplimentar ca actul sa nu fie atacabil in instanta de eventualele rude ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2019
dana m. (bv), utilizator
Notarul nu avea de ce sa insereze in testament cele de mai sus, pentru ca:
- notarul nu e medic, astfel incat sa ateste ca persoana in cauza are discernamant. Daca ar fi avut dubii, v-ar fi solicitat un certificat medico legal psihiatric. Insa nu a fost cazul.
- art 30 din Legea 17/2000 se refera la actele juridice traslative de proprietate. Testamentul nu transmite proprietatea. Este doar o dispoziție pentru cauza de moarte.
Ceea ce înseamnă că după decesul mătușii, trebuie să dezbateti succesiunea. Actul dvs de proprietate va fi certificatul de legatar.
Testamentele nu pot fi "atacate" decât de rezervatari (sot, părinți, descendenți). Celelalte rude nu au nici o legatura.
Buna seara,
Spuneti-mi va rog, de ce mai trebuie sa dezbat succesiunea dupa decesul matusii, daca testamentul notarial nu poate fi ,,atacat" de celelalte rude ? Testamentul in sine, nu tine loc de certificat de mostenitor (de legatar) ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2019
dana m. (bv), utilizator
Nu.
Sunt chestii total diferite.
Testamentul nu este act de proprietate, ci doar o dispoziție pentru cauza de moarte (" las toată averea mea lui x").
In cazul de fata nu exista nici un moștenitor rezervatar, dar sunt situații în care există.
De aceea, trebuie dezbătută succesiunea. Pentru ca notarul (sau instanta) să constate ce moștenitori mai sunt, daca au sau nu pretentii, ce bunuri/datorii sunt, daca exista vreun testament și ce prevede el etc.
Asta e si motivul pentru care se numeste "dezbatere" succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Care e soluția pentru a lăsa averea unei persoane din afara familiei: testament sau contract de vânzare-cumpărare? Neagoe_Victor Neagoe_Victor Daca o persoana nu are urmasi si doreste sa lasa averea unei terte persoane , in conditiile in care mai are ca ruda de sange doar un nepot de frate , care ... (vezi toată discuția)
Valoare testament notarial bim67 bim67 O matusa doreste sa-mi faca testament notarial privind bunurile ei (mentionez ca eu sunt nepot de frate). Cum se va imparti averea la decesul ei in ... (vezi toată discuția)