avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor?

Bună ziua,
În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de timp, stres și bani (încă nu stim taxa notariala in functie de valuarea bunurilor de la masa succesorala), întrebarea mea este dacă toate aceste vor putea fi evitate printr un testament autentificat la notar, in care mama îmi va lăsa mie, unicul moștenitor, bunurile dobândite.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:36, 20 Octombrie 2019


Irina IOSIP a scris:

Mama dvs. ar putea să facă renunțare în favoarea Dvs., astfel se va face economie la succesiunea după mama - al cărei deces va surveni mai (mult sperăm) mai târziu. Astfel, partea care o moștenește dânsa acum după sot nu va mai face parte din moștenirea ce va trebui dezbătută după decesul dânșii.



În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de timp, stres și bani



Nu cred ca mai e cazul de renuntare, pare ca a acceptat deja mostenirea.

Bineînțeles că la o vârstă înaintată, se cer documente medicale care să ateste discernământul.

Indiferent de varsta se solicita certificat medico legal daca cel prezent in fata notarului ar da semne de boala sau exista documente asupra unei boli care i-ar afecta discernamantul, altfel nu, indiferent de varsta.
"Nu cred ca mai e cazul de renuntare, pare ca a acceptat deja mostenirea."

"Indiferent de varsta se solicita certificat medico legal daca cel prezent in fata notarului ar da semne de boala sau exista documente asupra unei boli care i-ar afecta discernamantul, altfel nu, indiferent de varsta."

Până nu sunt semnate actele și plătite taxele solicitanții se pot răzgândi.
Notarii nu își asumă responsabilitatea privind sănătatea semnatarilor, de aceea, solicită acte care să o dovedească când au suspiciuni sau semnatarii depășesc anumită vărstă - de la care se presupune că începe degradarea sănătății mentale sau fizice (care ar putea influența deciziile). Este un lucru știut și o obișnuință în această profesie. Ei nu sunt psihologi, nici psihiatrii.
nu stiti ce au facut la notar, cum actele se intocmesc la cerere si spune ca au cheltuit deja, nu cred ca ar putea sustine cineva ca femeia, mama nu a acceptat succesiunea. Ar putea sa intrebe notarul daca in faza asta mama ar mai putea renunta la mostenire si cat daca ar renta , daca suma ce ar da-o ca taxe la un eventual partaj ar fi mult mai mica, incat sa merite sa dea banii pe declaratie.
Nu sustine nimeni ca sunt psihologi sau psihiatrii si ca isi asuma ei responsabilitatea pt ca nu notarul stabileste daca omul are discernamant. Ce sustin e ca nu varsta determina decizia notarului ca omul sa se duca sa scoata certificat medico legal pt a se determina daca are discernamant sau nu, nu ii trimite pe toti la iml daca depasesc 60, 70,80,90, 110 ani.
despre proceduri notariale cititi in link
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere brotacel2012 brotacel2012 buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. In urma cu ceva timp, am inceput sa am grija de o familie foarte in varsta. Ulterior, dansa mi-a propus sa facem un act ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu sau fără partaj DobreC DobreC Bună seara! In urma decesului parintilor, am ramas 6 frati. Am deschis succesiunea, in care dorim, bine-nteles partajul amiabil. Inainte cu patru zile de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - testament făcut de o persoană fără părinți și fără descendenți dana m. (bv) dana m. (bv) Buna ziua. Am o mătușa (sora mamei) pe care o ingrijesc iar aceasta mi-a facut un testament notarial pe locuinta ei si sa o dobindesc dupa decesul ... (vezi toată discuția)