avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor?

Bună ziua,
În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de timp, stres și bani (încă nu stim taxa notariala in functie de valuarea bunurilor de la masa succesorala), întrebarea mea este dacă toate aceste vor putea fi evitate printr un testament autentificat la notar, in care mama îmi va lăsa mie, unicul moștenitor, bunurile dobândite.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:36, 20 Octombrie 2019
Dupa ce dezbateti succesiunea dupa tata, mama devenind proprietara pe cota care o are inscrisa in certificatul de mostenitoare, apoi prin intabulare, poate sa faca ce vrea cu proprietatea. Asa ca poate sa va doneze, sa va vanda, Prin aceste contracte se realizeaza transferul de proprietate in cartea funciara a dvs.
Mama dvs. ar putea să facă renunțare în favoarea Dvs., astfel se va face economie la succesiunea după mama - al cărei deces va surveni mai (mult sperăm) mai târziu. Astfel, partea care o moștenește dânsa acum după sot nu va mai face parte din moștenirea ce va trebui dezbătută după decesul dânșii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Irina IOSIP, utilizator
Asa si? Nu va dezbate succesiunea pe 5/8, ci pe 1/2.
Credeti ca e mare diferenta?
Doamna va alege dintre sugestii pe cea care i se va părea mai utilă sau posibilă.
Pot intra în calcul, printre altele, și: vârsta mamei (vis a vis de posibilitatea de a încheia un act valid), dorința acesteia de a face donație sau vânzare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Irina IOSIP, utilizator
Ca fapt divers, discernământul și valabilitatea unui act nu depind de vârstă. Dacă ai 90 de ani nu înseamnă că ești senil.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere brotacel2012 brotacel2012 buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. In urma cu ceva timp, am inceput sa am grija de o familie foarte in varsta. Ulterior, dansa mi-a propus sa facem un act ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu sau fără partaj DobreC DobreC Bună seara! In urma decesului parintilor, am ramas 6 frati. Am deschis succesiunea, in care dorim, bine-nteles partajul amiabil. Inainte cu patru zile de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - testament făcut de o persoană fără părinți și fără descendenți dana m. (bv) dana m. (bv) Buna ziua. Am o mătușa (sora mamei) pe care o ingrijesc iar aceasta mi-a facut un testament notarial pe locuinta ei si sa o dobindesc dupa decesul ... (vezi toată discuția)