Buna ziua. Am avut un contract de inchiriere pentru un apartament pe un an de zile. Persoana a plecat dupa perioada din contract. Dupa acest termen un an de zile nu am depus declaratia obligatorie considerand ca daca s a inchieiat perioada nu mai am obligatia sa declar la anaf. Se poate sa se prelungeasca perioada de inchiriere daca eu nu am fost la anaf sa declar inchieierea contractului? Sau sa platesc penalizari ca nu am depus declaratia? Multumesc.
Nu se discuta "sa se prelungeasca perioada de inchiriere". Asa cum e acum codul fiscal, de exemplu daca dumneavoastra aveti incheiat cu cineva un contract de inchiriere pe un un de zile, de la 1 aprilie 2019 pana la 31 martie 2020, trebuie sa depuneti o declaratie unica pentru 9 luni din 2019 si apoi anul urmator, o alta declaratie unica pentru 3 luni din 2020, cu venitul net aferent acestor perioade. Si de aici va rezulta ca aveti de plata doua impozite pe venitul din inchiriere pentru aceste perioade.
E recomandat sa mergeti sa lamuriti situatia la inspectorul de la finante si sa n-o lasati asa "uitata" caci cei de la finante va pot controla ulterior timp de maxim 5 dupa expirarea contractului. Posibil sa platiti penalizari ca nu ati depus declaratia la timp.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.