Buna ziua
Am divortat in 11.2019. As dori sa deschid actiune de partaj in urmatoarea speta;
Teren cumparat in comun, dar nu este specificat cotatia. Terenul l am ingrijit eu, toti bani pe care i am investit, am chitante, facturi, atit inainte de divort cit si dupa. Ea nu a contribuit cu nimic ca investitie. Veniturile mele sunt mai mari decit ale iei, dupa cum reiese din fisa de CNPP.
Avem un credit de nevoi personale / 5 ani la care eu achit ratele de la inceput. Creditul se termina in 2022. Am chitantele de la banca, extrase, etc.
Daca nu ajung la un acord, ce sanse am sa obtin terenul? Terenul l am trecut din extravilan in intravilan, am facut o bucatarie de vara cu acte in regula, etc si alte investitii . Cum se calculeaza acea sulta? Sa discutam pe cifre: in 2016 terenul a costat 6100 euro, in 2017 am facut un credit in valoare de 120000 lei, am deschis o firma pe numele ei , eu avind 3 joburi la vremea respectiva. Sprijinul profesional legat de firma era asigurat de mine.
Multumesc
La partaj se va include terenul, partile sociale din societate si eventualele dividende incasate in timpul casatoriei..
Prezumția legală relativă instituită de articolul 339 din Codul Civil este aceea că bunul aportat este un bun comun, motiv pentru care în cazul în care doar unul dintre soți este asociat, părțile sociale vor fi bunuri comune.
Mai mult decât atât, potrivit art. 349 din Codul Civil: ”Calitatea de asociat este recunoscută soțului care a aportat bunul comun, dar părțile sociale sau acțiunile sunt bunuri comune. Soțul asociat exercită singur drepturile ce decurg din această calitate și poate realiza singur transferul părților sociale ori, după caz, al acțiunilor deținute.”
În acest din urmă caz părțile sociale vor intra la masa partajabilă, cotele ce le revin soțiilor urmând a fi stabilite prin înțelegerea acestora, iar în lipsa unei astfel de înțelegeri se va apela la instanța judecătorească.
In privinta evaluarii se vor face expertize atat pe teren cat si pe valoarea partilor sociale. instanta va tine seama de cheltuielile facute pt cresterea valorii de circulatie a terenului (extravilan-intravilan) dovedite prin inscrisuri caci crestrea de valoare profita ambelor parti.
Se vor face probe pe cota de contributie concreta, iar instanta va aprecia conform criteriilor legale cui atribuie terenul si cine va primi sulta. Valoarea sultei va fi stabilita in functie de cota de contributie din care vor fi deduse acele cheltuieli de care vorbeam anterior.
Multumesc pt raspuns, dar mai am niste completari:
- creditul nu intra in calcul?
- eu nu sunt parte in actele firmei, chiar daca unele utilaje au fost cumparate din banii de credit. Intrebare: firma intra in calcul de masa partajabila?
Ar trebui sa intre si firma, si terenul, si creditul. Totusi, partajul unor bunuri aflate in devalmasie nu este usor de clarificat, asa incat raspunsuri si calcule exacte, concrete sunt dificil de dat aici. In principiu se impart acestea, raportat la cat a contribuit fiecare cu bani si munca.
In privinta firmei, nu stiu de ce anume e pe numele doamnei, dar ar fi bine sa demonstrati ca dv. va ocupati de ea, daca asaa fost.
la partaj întra tot: bunuri dar și datorii.sunt insa actiuni sensibile, care trebuie foarte bine administrate de catre avocat.alfel va puteți trezi cu mari surprize: spre ex. sa nu fie luata în calcul valoarea de piață...
Partaj
Adrianaing
Buna seara!Ma intereseaza, in caz de partaj, care sunt drepturile sotiei neasociate din firma sotului acesta fiind asociat unic,, in conditiile in care firma ... (vezi toată discuția)
Partaj în divort
E.A87
Buna ziua, din pacate, unii dintre noi, ajungem sa trece si prin asta. Prin urmare eu si sotia mea intenționăm să divorțat, dar există intrebarea ... (vezi toată discuția)