avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, In urma decesului mamei am moștenit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, In urma decesului mamei am moștenit niște acțiuni ...

Bună ziua,
In urma decesului mamei am moștenit niște acțiuni împreună cu sora mea.
Depozitarul Central a realizat plata dividendelor restante in cont comun la banca BCR și ni s-a spus că pot fi ridicate de oricare dintre noi daca este împuternicită prin procura notariala.
Prima data, la bancă au refuzat să facă plata, deși aveam procură notarială, pe motiv că Depozitarul Central trebuie să facă modificările pe baza procurii.
In ziua următoare, după ce am primit confirmarea de la Depozitarul Central că s-au făcut modificările, la bancă mi-au cerut Certificat de moștenitor după mamă pe motiv să vadă cota parte care-mi revine.
Este normal acest lucru în condițiile în care toate actele necesare plății dividendelor au fost deja depuse și verificate de Depozitarul Central?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Valentina-cta , utilizator 17:35, 12 Octombrie 2020
Da, este normal, pentru ca procura inceteaza la decesul persoanei.
Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa mama, iar in certificatul de mostenitor sa fie mentionate sumele pe care le aveti de ridicat.
Ulterior, in baza certificatului de mostenitor veti putea sa le incasati.
Am făcut dezbaterea de moștenire după mamă și în baza Certificatului de moștenitor Depozitarul Central a efectuat transferul acțiunilor pe numele nostru (al meu și al surorii mele) și plata dividendelor restante in cont comun la banca BCR.
Sora mea mi-a făcut procura notariala (nu mama) prin care m-a împuternicit să ridic de la banca dividendele restante insa la banca mi s-a comunicat că procura notarială nu este valabilă la ei și Depozitarul Central trebuie să facă modificările pe contul comun pe baza procurii notariale.
După ce am primit confirmarea de la Depozitarul Central că au efectuat modificările solicitate de bancă, am fost iar la bancă și iar au refuzat plata dividendelor pe motiv că trebuie să vin cu Certificatul de moștenitor după mama să vadă cota parte care mi se cuvine (conform Politicii băncii).
Întrebarea mea era daca banca are dreptul să-mi solicitate Certificatul de moștenitor după mamă în condițiile în care aceste acte au fost deja verificate de Depozitarul Central (Certificatul de moștenitor după mama, Certificatele de naștere și C.I. ale noastre, procura notarială prin care sora m-a împuternicit) și au efectuat plata dividendelor, banca fiind doar intermediarul prin care se face plata?

raluk0207 a scris:

Da, este normal, pentru ca procura inceteaza la decesul persoanei.
Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa mama, iar in certificatul de mostenitor sa fie mentionate sumele pe care le aveti de ridicat.
Ulterior, in baza certificatului de mostenitor veti putea sa le incasati.

Da, banca poate solicita certificatul de mostenitor.
De fapt, asta si este actul dvs de proprietate asupra sumelor respective, in baza caruia puteti ridica banii.
Mulțumesc pentru răspunsuri

raluk0207 a scris:

Da, banca poate solicita certificatul de mostenitor.
De fapt, asta si este actul dvs de proprietate asupra sumelor respective, in baza caruia puteti ridica banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ... Bazy Bazy In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)
Succesiune certificat de actionar MV1 MV1 Buna ziua ! Cum se face succesiunea pentru un certificat de actionar ? Mama mea are un asemenea certificat dar la cei 92 de ani pe care-i are, ii este greu sa ... (vezi toată discuția)