avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ...

In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului.
In cazul in care defunctul a avut un imputernicit care este si el mostenitor,ulterior decedand si persoana imputernicita,notarul poate sa afle daca acesta a facut anumite transferuri din contul defunctului in propriul cont in mod legal?(Defunctul sau titularul contului a decedat cu cateva luni inainte de decesul imputernicitului).
(Stiu ca doar titularul poate inchide un anumit cont bancar sau persoana imputernicita prin procura notariala daca a detinut/o la momentul respectiv).
Daca notarul poate cere bancii respective toate documentele legale care au stat la baza transferului unor sume de bani din contul defunctului,in cel al imputernicitului.
Daca totul a fost facut legal.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:24, 5 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul solicita un extras de cont cu suma disponibila în contul defunctului, la momentul dezbaterii succesiunii.
Acea suma va fi menționată în certificatul de moștenitor, astfel încât, în baza acestuia, moștenitorii sa ridice banii.
Alte anchete, cum, cine, cât a scos, nu întra în atribuțiile lui și nici nu îl interesează.
Moștenitorii vor indica băncile unde defunctul a avut cont, iar notarul trimite adresa doar la băncile respective.

După ce obțineți certificatul de moștenitor, solicitați băncii ce documente doriți dvs (extrase, op-uri, istoricuri, tranzacții, cine, ce a transferat și când etc.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 August 2023
raluk0207, utilizator
Am inteles.Dar dupa ce se termina succesiunea se poate ca legitim mostenitor sa atac in instanta o posibila frauda in ceea ce priveste transferul unor sume de bani din contul defunctului in cel al imputernicitului?
Ca sa fiu si mai bine inteles bunica mea decedata in timpul vietii la imputernicit pe unchiul meu vis/a/vis de contul ei bancar,din cauza mai multor probleme de sanatate.Unchiul meu a decedat si el ulterior la cateva luni dupa decesul bunicii mele.
Acum la masa succesorala sunt trei participanti dupa bunica mea:verisoara mea care este si fica unchiului meu,sora mea si cu mine.
In cazul in care se doveste ca unchiul meu si/a transferat anumite sume mai mari de bani din contul bunicii mele,in propriul cont se poate ulterior ataca in instanta acest lucru daca este cazul?(Deci dupa ce s/a incheiat succesiunea dupa bunica noastra).
Ar tine cont notarul de acest detaliu si el sa ceara documentele care au insotit operatiunile bancare pe care le/a efectuat unchiul meu?daca a fost totul legal sau nu?
Va multumesc frumos!
Cu stima Sebastian!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă în procura lăsată de bunica, unchiul era împuternicit sa efectueze și retrageri sau transferuri, da, e legal.
Ar trebui sa dovediți ca banii au fost insusiti de unchi și ca nu au ajuns niciodată la bunica.
Notarul nu are în atribuții sa investigheze legalitatea tranzacțiilor care s-au făcut. De asta se ocupa functionarii băncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Taxe transfer bani urmasi in caz de deces parinte SorinGeo SorinGeo Buna ziua, In cazul decesul parintelui, pentru transferul bancar al banilor in contul personal al acestuia in cel al copiilor mostenitori se percep taxe ( ... (vezi toată discuția)
Titular cont decedat in 2013- cont inchis in 2015 / extras de cont pentru mostenitor adilaur adilaur In calitatea mea de mostenitor al unei persoane decedate , pot obtine de la o banca un extras de cont pe o perioda mai lunga de , sa spunem 5-6 ani ? Banca a ... (vezi toată discuția)