avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pe caz de boala, oprita din cauza corona
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pe caz de boala, oprita din cauza corona

Buna ziua,
Am o prietena in Moreni care trebuia sa-si faca evaluarea medicala in MARTIE (cand cu criza) si din cauza inchiderii complet a tarii nu a mai reusit sa faca asta. Trebuia sa faca analiza completa a sangelui, EKG, consult medical cu evaluarea starii genunchilor, din cauza carora nu se poate deplasa si a mai luat si in greutate. Totul i se trage de la o operatie de schimbare de menisc. In ultimul an de liceu a fost obligata sa sara capra (1.45 inaltime, dar capra era fixata pentru cei cu inaltime de peste 1.60). O colega a impins-o crezand (?!?) ca o ajuta, ma rog, asa a declarat, ea a aterizat cu genunchiul direct in partea metalica de fixare a caprei si i s-a rupt meniscul. Totul a fost pe timpul lui Ceau. Pe vremea aia nu se faceau procese etc. Operatia a reusit, pacientul a ramas cu o reducere semnificativa a miscarii. Multi ani dupa, a si nascut. A ramas singura intrucat tatal copilului a lasat-o si cu datorii, s-a descurcat cum a putut, a lucrat pe ici pe colo. La un moment dat si-a dat seama ca merge din ce in ce mai greu si sincer nu stiu cum a ajuns sa se prezinte si sa primeasca pensie de boala. Banuiesc ca are deja vreo 20 de ani de munca, dar nu are varsta de pensionare. Intrucat nu a putut efectiv sa ajunga sa isi faca evaluarea medicala, pensia a incetat. Organele abilitate au fost foarte nepoliticoase (in limitele bunului simt) si i-au spus de la obraz ca nu mai papa pensie de boala pt ca nu s-a prezentat la timp la control si evaluare. Pentru "organe" nu conteaza ca nu se putea efectiv intra intr-un centru medical in luna martie, nemaivorbind de evaluari si analize medicale. Ea avea programare facuta la medic, dar fara analize i s-a spus ca vine degeaba. De parca nu se vede si cu ochiul liber ca abia se mai misca ( :( ).
Intre timp a mai primit o ultima pensie pe care a ridicat-o. Acum a primit somatie sa dea pensia inapoi, ca e necuvenita.
I s-a spus ca poate sa conteste la ANAF. sau cam asa ceva, inca nu am hartiile, cand le voi citi voi sti exact. Are termen de 45 de zile de ieri sa isi clarifice situatia.
Ce este de facut ? Cum poate sa isi reintre in drepturile de pensie si daca e nevoie de un avocat ca sa o reprezinte ? Fiul ei tocmai a terminat liceul si a luat examenul de bacalaureat (a fost printre primii in clasa). A lucrat ceva vreme la ADP (Of, Doamne!) ca zilier, acum se pare ca ii fac contract permanent.
Va multumesc din suflet.

Larissa RASINA
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:10, 10 Octombrie 2020
Sa conteste acolo unde scrie in înscrisul primit.
Sa se judece dupa aceea si poate castiga procesul daca are dreptate.
Dacă nu s-a prezentat la comisia de expertiză când a avut termenul de revizuire, a ieșit din dreptul de a mai primi pensie de invaliditate. În cazul de neprezentare la revizuire, nu are nici un motiv să conteste suspendarea pensiei, pentru că s-a întâmplat din culpa ei.
Dacă culpa nu-i aparține, poate câștiga procesul.

Pentru re-pensionare trebuie să o ia de la zero, cu internări în spital, referat medical de la medicul specialist, analize medicale, alte investigații medicale cerute de medicul de la expertiză, cerere nouă la comisia de expertiză pentru încadrare în grad de invaliditate..., e destul de complicat pentru un bolnav.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
Dapix, utilizator
Pai acest caz de covid international nu este caz de forta majora ? Daca nimeni nu a vrut sa o primeasca la spital, policlinica pentru analize din cauza ca totul era inchis din cauza de covizi, iar termenul a trecut, este culpa ei ?? Nu prea pricep. de ce as fi eu vinovat ca statul/guvernul inchide TOATE spitalele pentru pacienti ? Unii au si murit, nu mai au cum sa faca contestatie din pacate...
Laboratoarele de analize au fost mereu deschise, deci putea să-și facă analizele pentru comisie. Policlinicele nu au fost niciodată închise, astfel că putea să meargă la medicul specialist să-i formuleze referat pentru comisie.

Doar spitalele au restricționat internările numai pentru cazurile urgente, dar doctorii specialiști puteau fi găsit la cabinetele lor.

Acum ajutați-o, îndrumați-o..., să-și facă din nou documentele medicale și să se adreseze din nou comisiei de expertiză pentru a fi din nou reîncadrată într-un grad de invaliditate.

Fiecare doctor care lucrează dimineața la spital, are și cabinet particular în policlinica unde poate fi găsit după-masa. Deci nu poate motiva c a nu a putut lua legătura cu un medic specialist să-i întocmească referat pentru comisie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2020
Dapix, utilizator
Ati putea incerca sa depuneti documentele medicale care sa ateste ca si in prezent persoana se afla in aceeasi situatie medicala precara si o sa vedeti cum va hotara instanta.
Nu cred ca se poate rezolva fara instanta desi este genul de situatie absurda intrucat bolnavul nu se va ameliora medical.
Insa, oricat de absurd ar fi, asa prevede legea si va trebui sa o lamuriti la instanta.

Va doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala BODROS GHEORGHE BODROS GHEORGHE buna ziua sotia mea a fost diagnosticata cu noduli,in plamanul drept,si silicoza gradul 1,datorata mediului,in care a lucrat ,respectiv turnatorie fonta 20 de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Bob67 Bob67 Buna ziua ! Am 46 de ani si sunt bolnav de insuficienta renala cronica -stadiu terminal din anul 2012 fiind dependent de dializa de 3 ori pe saptamana . Tot ... (vezi toată discuția)
Poate tatal meu sa beneficieze de pensie de invaliditate? anam148 anam148 Buna ziua! Va scriu in sperant obtinerii unei clarificari. Tatal meu, in varsta de 58 ani (data nasterii 29 mai 1954) a suferit in anul 1999 ( 6 august) ... (vezi toată discuția)