avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Legea 19/2020 Buna ziua! ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Legea 19/2020 Buna ziua! Care sunt condițiile privind acordarea de zile libere ...

Buna ziua! Care sunt condițiile privind acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ? Trebuie ca ambii părinți să facă parte din linia 1? S-a modificat legea? Vă mulțumesc frumos pentru eventualele răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 9 Octombrie 2020
Potrivit Legii 19/2020, zilele libere pot fi solicitate de părinții care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
- locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Prevederile legii nu se aplică în cazul în care una dintre persoanele prevăzute in lege se află în una sau mai multe din următoarele situații:
a) este în concediul prevăzut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare;
b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
c) se află în concediu de odihnă/concediu fără plată.
d) în cazul în care unul dintre părinți are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului, în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
e) în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situației în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat și astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este articolul de lege stelian.georgiana stelian.georgiana care este articolul de lege care imi pemite sa stau acasa daca am un copil in intretinere cu grad de handicap 1 grav pe perioada scolii inchise si de ce acte ... (vezi toată discuția)
Legea 19 andreanoandreea andreanoandreea Buna ziua, daca sotul meu lucreaza de acasa eu pot beneficia de legea 19?compania la care lucrez imi spune ca atata timp cat ei imi ofera posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Legea promulgata pe 14.03.2020, in monitorul oficial nr 209, da dreptul ca un parinte sa stea acasa, pt supraveghere copil, cu zile libere platite Adrian Gheorghita Adrian Gheorghita Conform legii exista anumite categorii de salariati angajati in anumite sectoare care nu pot beneficia de acest drept decat cu acordul angajatorului. Daca ... (vezi toată discuția)