avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea promulgata pe 14.03.2020, in Monitorul Oficial ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea promulgata pe 14.03.2020, in Monitorul Oficial nr 209, da dreptul ca un parinte sa stea acasa, pt supraveghere copil, cu zile libere platite

Conform legii exista anumite categorii de salariati angajati in anumite sectoare care nu pot beneficia de acest drept decat cu acordul angajatorului.
Daca angajatorul nu vrea sa acorde acest drept, pt un angajat cu loc de munca din categoria enumerata in lege, care e solutia legala pt a beneficia , totusi, de aceasta facilitate ?
Va multumesc .
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2020
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:46, 16 Martie 2020
Art. 1 din legea 19/2020
1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;

b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

(3) Este asimilată părintelui, în sensul prevederilor alin. (1) și (2), persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum și persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de copil.

(4) Persoanele prevăzute la alin. (2) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decid închiderea respectivelor unități de învățământ.

Art. 2. -
(1) Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la art. 1 alin. (4).

(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică persoanei singure din familia monoparentală.

(4) Prevederile alin. (1) se aplică angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, doar cu acordul angajatorului.

Din ce inteleg eu...aveti nevoie de acordul angajatorului doar daca activitatea desfasurata se incadreaza la Art. 2, alin.4
Sa obtineti acordul angajatorului .

Lucrez intro unitate medicala.
Nu vor sa dea acordul. Cum se poale priceda legal pt a putea sta cu copilul (are 3 ani) ?
Cornel Vasile a scris:

Sa obtineti acordul angajatorului .

Incercati o plangere la ITM, DSP...cu toate na nu stiu cat va pot ajuta, mai ales in conditiile actuale...
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2020
Ionut.ion, utilizator
DSP/ITM nu vor obliga angajatorul sa dea acordul .

Alte discuții în legătură

Dreptul familiei monoparentale SymoCry SymoCry Buna ziua, Eu sunt divortata dupa care am avut un copil si nu m-am recasatorit, deci sunt mama singura cu copil. Sunt considerata familie monoparentala? In ... (vezi toată discuția)
O.u.g nr 147/2020 legea nr 19/2020 buna ziua , sunt cadru medical ... carmendugan carmendugan O.U.G nr 147/2020 Legea nr 19/2020 Buna ziua , sunt cadru medical intr-o institutie cu \"foc continuu\" de activitate medicala , ma incadrez in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Care este articolul de lege stelian.georgiana stelian.georgiana care este articolul de lege care imi pemite sa stau acasa daca am un copil in intretinere cu grad de handicap 1 grav pe perioada scolii inchise si de ce acte ... (vezi toată discuția)