buna ziua.am o problema cu un amic de la o vulcanizare.are un set de roti complete de mercedes pe care vrea sa le vanda,eu mi-am oferit sprijinul in privinta asta.am facut poze pentru a le pune pe un site de profil,am fost contactat de cineva de pe acel site si le-am trimis prin curier la caral mentionez ca m-am inteles cu cumparatorul ca el sa plateasca taxa de transport firmei de curierat.au fost refuzate de acel client si au revenit in bucuresti drept care a trebuit sa plateasca returul lor adica suma de 320 ron.acum m-a acuzat pe mine ca eu trebuie sa-i dau suma asta inapoi pentru ca el a pierdut-o.si am fost amenintat ca va vorbi cu avocatul lui si ca are chitanta care atesta plata contravalorii transportului tur-retur.acum va intreb pe dumneavoastra daca pot fi tras la raspundere din punct de vedere legal pentru asta si sa fiu obligat sa ii platesc eu suma asta?multumesc anticipat si o zi buna sa aveti
E cam greu de apreciat . De regula cumparatorul plateste cheltuieli ocazionate de vanzare . Aici insa exista totusi , din start, riscul unui refuz. Eu consider ca acest risc ar trebui suportat de ambele parti . Si vanzatorul si clientul stiau sau cel putin ar fi putut sa prevada ca exista si sansa neinchieerii conventiei, asumandu-si asta. Nu stiu daca ar fi corect nici clientul sa suporte singur cheltuiala , mai ales ca , asa cum stim, unele lucruri arata mai bine in poze decat in realitate, iar el nu se obligase sa si cumpere.
Bine ar fi fost sa se deplaseze el la fata locului. Vedea marfa si daca ii convenea, cumpara.
pai acum amicul meu vrea mi-a spus ca va vorbi cu avoctaul lui si ca ma va pune pe mine sa-i achit suma asta.exista posibilitatea sa faca asta?eu doar l-am ajutat el neavand timp si acces la un calculator.
Daca nu aveti incheiat in forma scrisa niciun act care sa sustina contractul incheiat intre el ca vanzator si dvs. ca intermediar si care ar fi trebuit sa contina toate obligatiile fiecarei parti si orice alta clauza contractuala, fiecare dintre dvs. poate sustine orice. In materie de probe ale actelor juridice civile cu valori mai mari de 250 lei nu se admit decat probele cu inscrisuri. (art.1191 C.civ.).
De altfel, chitanta de plata si postarea pe site a marfii nu presupune in niciun fel ca proprietarul acesteia (amicul dvs.) nu si-a dat acordul asupra acestor intreprinderi ale dvs.sau nu le-a facut chiar el in prezenta dvs. cu asumarea tot de catre el a tuturor riscurilor, cu exceptia celor care cadeau prin lege in sarcina transportatorului sau cumparatorului. (probarea oricaror afirmatii ale acestuia in instanta este obligatorie!)
Dumneavoastra aveti grija ce recunoasteti si ce nu, iar in cazul in care sunteti chemat in judecata este bine sa consultati un avocat. In principiu, nimeni nu poate recunoaste ceva in numele dvs., iar prezumtia existentei unei intermedieri nu presupune si prezumtii referitoare la obligatiile asumate dincolo de prevederile unui contract de intermediere si care ar fi trebuit sa fie consemnate in scris, pentru a fi acceptate de instanta ca fiind obligatii asumate in mod cert de catre dvs.
nu am facut nici un contract.el are o vulcanizare si un bun prieten de al meu lucreaza la el ca vulcanizator.si asa m-am imprietenit cu amicu.apoi din vorba in vorba mi-a spus ca are niste roti complete pe care vrea sa le vanda,eu mi-am oferit ajutorul si le-am facut poze am notat detalii despre anvelope si le-am publicat pe un site.si am fost contactat de un cumparator din caracal am chemat firma de curierat le-a ridicat am semnat pe chitanta si dupa 2 zile au venit retur cumparatorul a refuzat marfa.si a trebuit sa plateasca tur si retur amicul meu.tot eu am semnat chitanta care atesta plata dar a ramas la amicul meu.si acum imi cere sa-i platesc 320 ron altfel ma va da pe mana politiei si avocatilor lui pentru asta.cam asta e toata povestea.
Nu are pentru ce sa va dea pe mana politiei, iar el ar trebui sa cheme in judecata pe cumparatorul care a efectuat comanda si nu a vrut sa primeasca apoi marfa, atat pentru obligarea la plata pretului acesteia (contractul de vanzare s-a incheiat cf.art. 1295 C.civ. din momentul invoirii "asupra lucrului si asupra pretului, chiar daca lucrul inca nu s-ar fi predat si pretul inca nu s-ar fi numarat") cat si a cheltuielilor ocazionate de refuzul nejustificat pe motive legale!
Iar daca dvs. ati semnat si chitanta care atesta plata, atunci chiar puteti sta linistit si transmiteti-i sfatul dat de mine mai sus, de a-l actiona in instanta pe cumparator pt. obligarea la primirea bunului, plata pretului si plata cheltuielilor de judecata.
Daca va actioneaza pe dvs., parerea mea este ca nu are sanse de a obtine ceva!
Dar nu declarati si nu faceti nimic fara consultanta de specialitate.