avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie teren FARA DRUM - 7 familii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie teren FARA DRUM - 7 familii

Suntem un grup de 7 familii, ce locuim intr-un cartier de case construite de un dezvoltator, judetul IF, in care ne-am mutat acum 1 an.
In spatele curtilor noastre este teren extravilan. Proprietarul terenului vrea sa il vanda si ne-a intrebat daca suntem doritori. Noi l-am dori, evident, fiecare sa luam exact cat latimea curtilor noastre cu o adancime de 18.5m. Terenul nu are drum de acces, iar proprietarul nu vrea sa faca drum, parcelele se vor ingusta foarte mult, bataie de cap pentru el si costuri mai mari. Il vinde asa neparcelat, intreaga parcela.
In concluzie, cei de pe strada au propus sa luam noi tot lotul din spatele caselor nopastre si apoi sa o parcelam fiecare, intabulam, cadastru.
Problema este ca mai toata lumea a cumparat acele case prin credit ipotecar, iar unii prin programul Prima Casa.
Pentru a avea drum de acces trebuie solicitat acordul bancii pentru a ne ceda o parte din latimea terenului (cred ca 3 sau 4m, nu stiu exact) pe care se afla casa+curte (cel luat prin credit si ipotecat) pentru a ajunge la celalalt teren. Asta inseamna ca banca va pune ipoteca si pe terenul nou achizitionat- achizitionat din alte surse, fara credit. Intrebarea mea este ce solutii sunt pentru a evita alipirea terenului NOU ACHIZITIONAT la terenul actual cu casa si instituirea ipotecii de catre banca pe toata suprafata? Cum mai putem proceda?
PS: Vecinii nu doresc sa cedeze fiecare o cota din terenul achizitionat pentru constituirea drumului, pe motiv ca latimea terenului ramas este prea mica.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:05, 16 Octombrie 2020
La prima vedere nu pare a exista soluție decât dacă cedați din terenul nou...dar problema necesita o analiza mai amănunțită pentru a se găsi o soluție.
daca am ceda o parte din teren care ar fi latimea MINIMA impusa e a drumului? am inteles ca depinde de destinatia terenului....adica daca dorim sa construim sau nu pe acel teren. Unde pot gasi aceste informatii?
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
magistral, utilizator
Nu trebuie sa obtineti nici un acord de la banca. Cumparati cu totii terenul din spatele curtilor, pur si simplu. Apoi il dezmembrati si il partajati simultan. Parcelele primite in lot de fiecare dintre voi vor avea acces la drumul public prin lotul de teren pe care il detineti deja, fiecare. Acest lot (chiar ipotecat) se afla in proprietatea dvs si, deci, se poate realiza accesul prin acesta, chiar daca este grevat de sarcini.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statut juridic cota indiviza teren cris2109 cris2109 Buna ziua, Sunt in prezent in cursul achizitiei unui parcele de 700mp care trebuie dezmembrata dintr-un lot(sau tarla) de aproximativ 6000mp. Intregul teren ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute + lot, sau un lot unic care include si drumul? NistorT NistorT Buna ziua, Doresc sa achizitionez o parcela de teren dintr-un lot mai mare care urmeaza a fi parcelat. Am discutat cu proprietarul sa prevada un drum de ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute de trecere Mitomatu Mitomatu Buna ziua, doresc sa achizitionez impreuna cu un prieten un teren de 2000mp. prietenul cumpara partea din fata, jar eu partea din spate(1000mp) neavand cale de ... (vezi toată discuția)