avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se calculeaza numarul de zile de concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se calculeaza numarul de zile de concediu de odihna pentru angajatii (noi) anului curent?

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Sunt proaspat angajat, din ianuarie 2020. In CIM este mentionat faptul ca am dreptul la 21 de zile de CO anual.

Tot gasesc mai multe variante pe internet si nu stiu care este cea reala:

Varianta 1:
Am dreptul la toate cele 21 de zile in cursul anului 2020, indiferent de cate luni de munca efectiva s-au scurs.

Varianta 2:
Am dreptul la zilele de concediu, pe masura ce trec lunile de munca efectiva. Mai exact 21 de zile impartit la 12 luni = 1.75 zile de CO/Luna.
De exemplu, fiind in luna octombrie, s-au incheiat 9 luni deja de munca, adica 9 X 1.75 = 15.75 zile de CO.

Aceasta varianta mi se pare ciudata, pentru ca practic nu se respecta legea din codul muncii care spune ca orice angajat trebuie sa aibe dreptul la minim 20 de zile de CO. Faptul ca zilele de CO se castiga progresiv, asta inseamna ca abia la finalul lunii a 12-a, 2020, voi avea acumulate toate cele 21 de zile stipulate in CIM. Si daca abia la finalul lunii a 12-a voi avea toate zilele de CO acumulate, nu mai exista numar de zile ramase din an pentru efectuarea concediului, pentru ca se trece in anul urmator => nu se respecta regula prin care orice angajat are dreptul la minim 20 de zile de CO pe an.


Care varianta este corecta? Mentionez ca in CIM nu am nicio limitare cu privire la CO, singura mentiune in CIM despre CO este aceea ca am dreptul la 21 de zile anual.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
Catalin9871, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:24, 13 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Varianta a doua este cea buna ... CO se acorda proportional cu perioada lucrata.
Ok, multumesc. Putem exemplifica putin atunci cum se respecta legislatia prin care un angajat trebuie sa realizeze 20 de zile de CO, daca ele sunt "acordate" salariatului numai pe masura ce se scurge perioada lucrata din an?
Se poate merge pe caz concret, un proaspat angajat in 2020, cum efectuezi 20 de zile de CO minim in 2020, daca abia in decembrie, la finalul lunii, ai dreptul la aceste zile, neramanand si zile calendaristice din 2020 pentru efectuarea acelor zile de CO.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
Catalin9871, utilizator
Cele 20 de zile se acorda pentru un an calendaristic lucrat ... Nu scrie nicaieri ce spuneti dvs in Codul Muncii
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
7. Salariatului trebuie sa i se recunoasca dreptul la concediul de odihna integral, ca drept personal inalienabil si patrimonial, independent de durata normei de timp stipulata in contractul individual de munca....

Nici ca se acorda pentru un an calendaristic lucrat nu scrie niecaieri in codul muncii.

Daca durata minima a CO anual este de 20 de zile lucratoare, aceasta norma nu poate fi respectata in conditiile expuse de dvs.: "Cele 20 de zile se acorda pentru un an calendaristic lucrat".
Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. ...... Spuneti ca , nu scrie ca pentru un an de zile nelucrat , salariatul are dreptul la 20 de zile de CO????

Atunci daca tot citati anumite pasaje de pe net , cautati si in Deciziile CCR care statueaza ca : durata concediului este stabilită în contractul individual de muncă pentru activitatea pe care o desfășoară angajatul într-un an calendaristic. Dacă această activitate nu este integrală, efectuarea concediului este proporţională cu durata activităţii prestate de salariat (pro rata temporis).

Deciziile CCR au caracter de izvor de drept.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Durata concediului de odihna monica_pop62 monica_pop62 Am o mica disputa referitoare la numarul de zile de CO la care are dreptul un salariat care s-a angajat in 20 martie 2011: - cfm CIM are dreptul la 21 de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna anairam_unid anairam_unid am un angajat care a inceput activitatea in 01.12.2009 iar pe 03.05.2010 i se incheie contractul de munca si as vrea sa stiu daca firmna este obligata sa ii ... (vezi toată discuția)
Calcularea zilelor de concediu andreeastef andreeastef BUNA ZIUA, MA PUTETI AJUTA,VA ROG IN URMATOAREA PROBLEMA? CONTRACTUL DE MUNCA AINCEPUT LA DARA DE 01.03.2016 SI A INCETAT LA DATA DE 14.12.2016. LA CATE ... (vezi toată discuția)