Fosta soție a făcut apel. Ce urmează acum? Să primesc citație pentru prezentare la tribunal la o anumită dată și o luam de la capăt cu martori și alte cele, sau se analizează doar dosarul plecat de la prima instanță? Din câte știu ea nu și-a angajat avocat. Avocatul ei de la divorț n-a mai vrut să fie angajat spunând că nu are nicio șansă să-i fie soluționată favorabil cererea.
Urmeaza sa primiti citatie si apoi de la prima zi de infatisare dupa ce primiti motivele de apel sa formulati intitmpoinare.Nu este neaparat necesar administrareqa de alte probe ci se poate lesne respinge apelul ca nefondat
Apelul este devolutiv în sensul că readuce în faţa instanţei superioare toate problemele de fapt şi de drept ce au fost dezbătute în primă instanţă, provocând o nouă judecată a fondului . Altfel spus, instanţa de apel va verifica atât legalitatea hotărârii atacate, cât şi temeinicia acesteia.
Totuşi, devoluţiunea nu are caracter absolut, fiind limitată de două reguli exprimate în doctrină prin adagiile : „tantum devolutum quantum appelatum” şi „tantum devolutum quantum iudicatum”.
Prima regulă - „tantum devolutum quantum appelatum” - exprimă ideea că nu se devoluează decât cea ce s-a apelat, adică instanţa de apel va proceda la o nouă judecată, însă numai în limitele criticii formulate de apelant .
Această limită rezultă din art.295 alin.1 C.proc.civ., potrivit căruia, „instanţa de apel va verifica, în limitele cererii de apel, stabilirea situaţiei de fapt şi aplicarea legii de către prima instanţă. Motivele de ordine publică pot fi invocate şi din oficiu”.
A doua regulă - „tantum devolutum quantum iudicatum” – exprimă ideea că prin apel nu se poate lărgi cadrul procesual stabilit în primă instanţă. Cu alte cuvinte, în apel nu pot fi făcute cereri noi şi nici nu pot fi schimbate elementele de la prima
instanţă .
Această regulă este consacrată expres în art.294 alin.1 teza I C.proc.civ., potrivit căruia în apel nu se poate schimba calitatea părţilor , cauza sau obiectul
cererii de chemare în judecată şi nici nu se pot face alte cereri noi .
Veti primi citatie si motive de apel, daca nu le va depune la primul termen.Dvs.veti depune intampinare,sau veti cere termen pt depunerea intampinarii.Apelul este devolutiv, asa incat, in apel pot fi administrate si alte probe(martori,inscrisuri,interogatoriu)in functie de nelamuririle instantei.
Cai de atac
primavera1234
Imi puteti da detalii despre apel ,va rog?
1.Se poate modifica cererea initiala din cadrul procesului?
2.Se pot obtine amanari?
3.Se poate retrage apelul ... (vezi toată discuția)
Recurs
Mihai Pop
Buna seara,
Va rog să-mi explicati ce se intelege prin aceasta idee-
Recursul este conceput ca o cale de atac extraordinară ce nu are caracter ... (vezi toată discuția)