avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs

Buna seara,
Va rog să-mi explicati ce se intelege prin aceasta idee-
Recursul este conceput ca o cale de atac extraordinară ce nu are caracter devolutiv.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 3 Noiembrie 2010
Este o cale de atac nedevolutivă, pentru că nu provoacă o nouă judecată în fond a pricinii.
Instanţa de recurs exercită un control asupra hotărârii atacate, fără posibilitatea de a administra, în principiu, probe noi şi fără a avea loc deci o nouă judecată în fond.
e extraordinara pentru ca vizeaza doar motive de legalitate...
poate fi si recurs "devolutiv" in situatia hotararilor fara drept de apel...
e complicat..cred ca intervin avocatii:D
mai simplu spus in recurs nu pot fi administrate probele cu martori, interogatoriu si expertiza.
milika a scris:

e extraordinara pentru ca vizeaza doar motive de legalitate...
poate fi si recurs "devolutiv" in situatia hotararilor fara drept de apel...
e complicat..cred ca intervin avocatii:D

Este o cale de atac extraordinară, întrucât poate fi exercitată numai în condiţiile şi numai pentru motivele de nelegalitate expres şi limitativ prevăzute de lege (art.299 alin.1 şi art.304 C.proc.civ.).

Recursul exercitat în condiţiile art.304 ind.1 C.proc.civ. prezintă caracteristicile unei căi ordinare de atac, deoarece partea interesată poate invoca orice nemulţumire împotriva hotărârii, nefiind limitată la motivele de casare prevăzute în art.304 C.proc.civ. În această ipoteză juridică, recursul se apropie de apel, însă nu poate fi calificat drept o cale de atac devolutivă, pentru că nu provoacă o nouă judecată în fond, nefiind posibilă readministrarea probelor din prima instanţă şi nici administrarea de probe noi, cu excepţia înscrisurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs sau apel? hannia hannia la finalul hotararii date de instanta de fond se arata ca decizia poate fi atacata cu recurs.Intrebarea mea este.Primul pas nu este apelul?Ma puteti lamuri cu ... (vezi toată discuția)
Interpretare art 304-1- c.pr.c Anca Puma Anca Puma Buna ziua ! Ar putea sa-mi explice cineva mai pe larg cum ar trebui interpretat textul art.304 ind.1, potrivit caruia: \\"Recursul declarat impotriva unei ... (vezi toată discuția)
Recurs ContSters69061 ContSters69061 Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Creditorul a inaintat cerere de deschidere a procedurii insolventei care insa a fost respinsa pe motiv ca ... (vezi toată discuția)