Buna seara. Urmeaza sa hidroizolam terasa blocului doar pe suprafata apartamentului nostru. Am reusit, intr-un final, sa rezolvam acest aspect cu presedintele asociatiei de proprietari. Dansul spune ca ne poate deconta doar materialele, iar manopera sa o platim noi (proprietarii apt de la ultimul etaj). Adica, daca de ex manopera e 3500 lei o platesc doar cei de la ultimul etaj, iar materialele care ar costa 2000 se imparte intre celelate 4 apt de pe tronson. Din punct de vedere legal, e corect asa? Sau cum se procedeaza? Nu ar trebui toata suma sa se imparta, egal, la toate cele 5 apt de pe tronson? Sau care e metoda de calcul? Mentionez ca toate cele 5 apt sunt cu acceasi suprafata utila. Va multumesc.
latka
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu asociatia suporta cheltuiala, ci toti proprietarii din condominiu. Asociatia, prin administratie (CEx, administrator) ar trebui sa se ocupe de lucrare (materiale, manoprea, garantie). Acest lucru e valabil daca se respecta legea 196/2018 si lucrarea se face corect tehnic, adica pe toata suprafata. Nu e garantata hidroizolatia efectuata partial, daca se infiltreaza apa din zonele nereparate. Ma rog, asta e o alta discutie.
Strict la problema (petec pe un tronson) , ca metoda de calcul, cheltuielile de acest tip se impart pe cota parte indiviza, intre proprietarii de sub acel petec de terasa (desi in lege se vorbeste de reparatie completa):
Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Reparatia terasei este treaba CEx si a administratorului:
Articolul 55 (
1)Comitetul executiv are urmatoarele atributii:
.................................
f)stabileste conditiile privind folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, conform prevederilor legale;
..................
Articolul 67
(1)Pentru realizarea lucrarilor de intretinere, reparatii sau investitii privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza si aprobare comitetului executiv oferte ale operatorilor economici care satisfac cerintele asociatiei de proprietari, conform legislatiei in vigoare.