avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. În urma decesului mamei mele, s-a făcut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. În urma decesului mamei mele, s-a făcut succesiunea ...

Bună ziua. În urma decesului mamei mele, s-a făcut succesiunea astfel: tatăl meu: 1/2+ 1/4, iar noi, cei 3 copii: 1/4. din imobil. Apoi, tatăl meu a donat uneia dintre nepoate care îl îngrijește, întreaga lui cota parte (nepoata respectiva va dispune, dupa moartea tatălui nostru, de 3/4 din imobilul respectiv). In acest moment, noi ceilalți avem drept de folosinta in limita 1/4 a imobilului respectiv? Dacă nu, ce variante ar fi în acest sens? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:04, 16 Octombrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Ati gresit cotele. Cei 3 copii impreuna detin 3/8 din imobil. Si dreptul in cauza este drept de proprietate, nu drept de folosinta.
Asa este, mulțumesc de atenționare. Ce drepturi conferă "dreptul la proprietate"? În acest moment, ce demersuri pot fi făcute?

Lăzăruţiu Lucian a scris:

Buna ziua.
Ati gresit cotele. Cei 3 copii impreuna detin 3/8 din imobil. Si dreptul in cauza este drept de proprietate, nu drept de folosinta.

3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acesti moment, dvs, copiii și nepoata sunteti cu totii coproprietari pe imobil.
Asta înseamnă că oricare dintre dvs îl poate folosi, dar nu puteti dispune de el decât cu acordul tuturor.
Următorul pas este partajul. Adică fie să îl împărțiți fizic, fie să fie atribuit unuia dintre dvs, cu obligația de a plati celorlalți sulte.
Partajul se poate încheia amiabil, la notar, iar în caz de neînțelegeri, pe cale judecătorească.
Mulțumesc pentru raspuns.
Se impun urmatoarele detalii:
1. nepoata devine coproprietar doar după decesul tatălui meu (este prevăzut în actul notarial inclusiv obligația îngrijirii acestuia).
2. nu înțeleg afirmația "puteti folosi (imobilul), dar nu puteti dispune de el". Mai exact, cum as putea folosi imobilul, fara a dispune de el?
3. cum se poate face partajul in cazul în care in contractul încheiat intre tatăl nostru si nepoata, este stipulat faptul ca aceasta nu-si poate vinde cota parte?
Mulțumesc.

raluk0207 a scris:

In acesti moment, dvs, copiii și nepoata sunteti cu totii coproprietari pe imobil.
Asta înseamnă că oricare dintre dvs îl poate folosi, dar nu puteti dispune de el decât cu acordul tuturor.
Următorul pas este partajul. Adică fie să îl împărțiți fizic, fie să fie atribuit unuia dintre dvs, cu obligația de a plati celorlalți sulte.
Partajul se poate încheia amiabil, la notar, iar în caz de neînțelegeri, pe cale judecătorească.

1. Da, dar finalul e tot acelasi. Nepoata va fi coproprietar.
2. Adică puteti locui în imobil, puteti aduce mobila, puteti gati/dormi acolo, il puteti administra si conserva ,dar nu il puteti înstrăina in integralitatea lui prin vanzare /donatie/intretinere etc, decat cu acordul tuturor.
3. La Cartea Funciară a fost notată clauza de inalienabilitate?

Alte discuții în legătură

Testament între soți. contează că au un copil? Pilu Pilu Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: doua persoane, sot-sotie in varsta de cca 75 ani, pot face testament, unul in favoarea altuia ?, in ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune- buna ziua! as avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii ... SORINA09 SORINA09 Buna ziua! As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii legate de iesirea din indiviziune. Tata a decedat in iunie. In urma decesului am ramas ca ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate TALIOARA TALIOARA Buna seara, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns: Inainte de casatorie sotul a cumparat o casa si terenul aferent , va rog sa imi spuneti si mie ... (vezi toată discuția)